DBO-kreds Aarhus: Forebyggende antihormonbehandling ved brystkræft

DBO-kreds Aarhus havde mandag den 25. november 2019 en spændende aften med overlæge og Ph.d. Inger Højris fra Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital. Emnet var forebyggende antihormonbehandling ved brystkræft.

Antihormonbehandling bruges som efterbehandling af hormonfølsom brystkræft. 3 ud af 4 brystkræfttilfælde er østrogenreceptor positiv, hvilket betyder, at 3.500 kvinder i Danmark hvert år får diagnostiseret en hormonfølsom brystkræft. Når man bliver opereret, fjernes kræftknude og lymfeknuder med kendt spredning, og ofte vil man så være rask. Dog kan nogle celler være undsluppet og er i lymfebanen. De østrogener, vi danner, kommer via blodet rundt i kroppen. Østrogendannelsen afhænger af, om man er før overgangsalderen eller efter overgangsalderen.

Ved hormonfølsom brystkræft får man ofte tilbudt antihormonbehandling, som nedsætter risikoen for ny brystkræft, forebygger lokalt tilbagefald, spredning af brystkræft til andre organer og død af brystkræft på grund af spredning. Man bliver enten tilbudt Tamoxifen, som virker som receptorblokker i de fleste væv, eller man bliver tilbudt Aromatasehæmmer (Letrozol), som hæmmer omdannelsen af androgener til østrogener i fedtvæv, muskler og knogler.

Tamoxifen tilbydes ofte i 10 år eller Tamoxifen i 5 år fulgt af Letrozol i 5 år. Letrozol tilbydes ofte i 5 år. Begge præparater kan give mange bivirkninger, f.eks. hedeture/svedeture, muskel- og ledsmerter, tørre slimhinder, nedsat lyst til sex, knogleafkalkning og mange flere. De mange fremmødte fik mange brugbare forslag til at tackle bivirkningerne. Motion og vægtkontrol var gennemgående faktorer til afhjælpning af flere bivirkninger.

I løbet af aftenen blev CK4/6 hæmmere og Atorvastatin nævnt som mulige nye behandlingsmetoder. Der er forsøg i gang, hvor man har givet det for at se, om de også kan gives forebyggende.

Den enkeltes risiko for tilbagefald er meget varierende, og den enkeltes risiko for bivirkninger er meget varierende – men de to ting hænger ikke sammen. Inger Højris understregede, at det er væsentligt, at man tænker over, hvad det er, man går efter i forhold til bivirkningerne. Det skal stå mål med hinanden. Livskvalitet spiller en stor rolle, og det skal man altid have i baghovedet.

En virkelig god aften, hvor de mange fremmødte fik en god indsigt i aktuelle behandlingsmetoder, som er relevante for de fleste kvinder med hormonfølsom brystkræft.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *