DBO-kreds Aarhus: Overlæge Søren Redsted fortalte om mammografier

 

Tirsdag den 17. september 2019 havde DBO-kreds Aarhus en spændende aften med overlæge Søren Redsted, fra Røntgen og Scanning på Aarhus Universitetshospital.

Pressen har de seneste måneder skrevet om mangelfulde brystkræftundersøgelser. Men hvad er egentlig en ufuldstændig mammografiundersøgelse, og hvilke retningslinjer er der tale om?

Det er vigtigt at forstå, at der på den ene side er tale om retningslinjer i forhold til lovgivning fra statslige eller regionale offentlige myndigheder, såsom kræftpakkeforløbet og udredningsretten. På den anden side er der de anbefalinger, som kommer fra videnskabelige interesseorganisationer, som eksempelvis DBCG og Kræftens Bekæmpelse, hvis anbefalinger ikke er lov.

Mammografi bruges til at diagnosticere sygdom, specielt i bryst og helst i et tidligt stadie. Desuden bruges mammografi til udredning før og efter behandling. Man arbejder i det daglige med tre prioriteringsgrupper, forklarede Søren Redsted:

  • Prioriteringsgruppe 1: Kræftpakken (Symptomerne på ondartet sygdom). Kræftpakker kommer forud for alt andet.

  • Prioriteringsgruppe 2: Patienter med symptomer på formentlig godartet sygdom.

  • Prioriteringsgruppe 3: Patienter med vage eller ingen symptomer på ondartet sygdom, smertepatienter.

Patienterne i prioriteringsgruppe 3 er ikke underlagt noget tidskrav i modsætning til patienterne i prioriteringsgrupperne 1 og 2. Det er især patienterne i prioriteringsgruppe 3, der har været mange skriverier om.

Ud over mammografi findes der mange andre undersøgelsesmetoder, som for eksempel ultralyd, biopsi og MR-scanning. De forskellige undersøgelser er effektive på hver sin måde og i forskellige sammenhænge. Det er til enhver tid vigtigt at have fokus på, at de forskellige undersøgelser og kontroller skal holdes op mod diverse patienthensyn, så effekten af det giver mening.

En virkelig spændende og informativ aften, hvor alle fik en indsigt i et system, der giver grund til spørgsmålet: Hvordan får vi størst mulig effekt af de ressourcer, som vi har til rådighed?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *