Forskere vil undersøge effekten af mammografier

I de seneste ti år er alle danske kvinder i alderen 50-69 år blevet tilbudt en mammografi hvert andet år. Formålet er at nedsætte dødeligheden, men det er også en kontinuerlig diskussion, om screeningen rent faktisk lever op til forventningerne. Derfor vil en gruppe forskere nu undersøge, om brystkræftscreening fører til færre dødsfald. Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

”Brystkræftscreening er en hyppigt debatteret sundhedsydelse, som både belaster kvinderne og sundhedsvæsnet. Derfor skal vi være sikre på, at vi får det udbytte af screeningen, som vi håber på – nemlig en nedgang i dødeligheden af brystkræft. Det vil vi undersøge i vores projekt,” siger klinisk professor fra Nykøbing Falster Sygehus og Københavns Universitet, Elsebeth Lynge, der står i spidsen for projektet til Sundhedspolitisk Tidsskift.

2014-studie viste nedsat dødelighed
Elsebeth Lynge var medforfatter på et studie fra 2014 om effekten af screeninger. I Københavns Kommune og Fyns Amt indførte man allerede screeningerne i 1990’erne, og studiet gik ud på at sammenligne de kvinder, der var blevet screenet med kvinder, der ikke fik tilbudt screening andre steder i landet. Dengang viste screeningen en klar effekt i nedsat dødelighed.

Men i takt med at brystkræftbehandlingen bliver bedre og bedre, mener Elsebeth Lynge, at det endnu engang er tid til at se på effekten.

”Spørgsmålet er, om behandlingen af brystkræft er blevet så god, at det ikke længere betyder noget, at brystkræfttilfældene bliver opdaget tidligere,” siger hun til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Udover at se på effekten, vil forskerne sammen med et team af erfarne eksperter indenfor forskellige behandlingsformer se på, de ændringer der er sket indenfor behandlingsformerne.

Læs hele artiklen her

 

 

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *