Nye sager om mangelfulde brystkræftundersøgelser

En gruppe af kvinder – formentlig flere hundrede – bliver nu genindkaldt til undersøgelse for brystkræft i Region Syddanmark og Region Midtjylland. Det sker efter, at de tilsyneladende har fået foretaget mangelfulde undersøgelser på Odense Universitetshospital (OUH) og Aarhus Universitetshospital. Det skriver Jyllands-Posten.
Kvinderne blev henvist til hospitalerne enten grundet smerter i brysterne, eller fordi de var arveligt disponeret for brystkræft, men ved undersøgelserne blev der formentlig, ifølge Jyllands-Posten, kun foretaget mammografier – altså røntgen – og ikke undersøgelsen, som, ifølge de kliniske retningslinjer, dækker over en tretrinsundersøgelse, der består af både mammografi, ultralyd , lægeundersøgelse og en biopsi.
TIP!
”Det er ufatteligt og trist, at vi endnu engang skal opleve, at kvinder er blevet mangelfuldt undersøgt på landets hospitaler,” siger Karen Sundbøll, formand for Dansk Brystkræft Organisation:
”Omfanget af Ringsted-sagen, hvor nu over 300 kvinder har fået konstateret brystkræft grundet mangelfulde undersøgelser, har rystet os i Dansk Brystkræft Organisation, men vi havde håbet, at det var en enlig svale. At der nu er flere sager på andre hospitaler, bekymrer mig dybt – og utyghed og bekymring breder sig. Jeg håber, at landets hospitaler vil granske sig selv og sikre, at de har fulgt de nationale retningslinjer – og har de ikke, hurtigst muligt rette op på det.”
I en sårbar position
I Region Syddanmark mener man, at der er flere måder at fortolke retningslinjerne, men det er man ikke i Styrelsen for Patientsikkerhed. Ifølge styrelsen er det tværtimod et klart brud på de nationale retningslinjer, og de har derfor, ifølge Jyllands-Posten, bedt regionen om at indskærpe reglerne.
Sagerne fra OUH omhandler i alt 1.049 kvinder, der igennem de seneste to år er blevet mangelfuldt undersøgt for smerter i brystet, og ud af i alt 911 kvinder, vil en gruppe af disse blive genindkaldt. Samtidig omhandler det i alt 299 kvinder mellem 40-49 år, der er arveligt disponeret for brystkræft – alle disse indkaldes igen.
”Det er yderst alvorligt, for mange års forskning har netop vist, at de nationale retningslinjer kan være afgørende for kvinder under 50 år, da den almindelige mammografi ved screening ikke er nok til fuldt ud at vurdere, om der er brystkræft, idet brystvævet er for tæt,” siger Karen Sundbøll:
”Kvinder, der desuden er arveligt disponeret for brystkræft, er i forvejen i en sårbar position med en forhøjet risiko for at få sygdommen – og endda ofte alvorlige typer af brystkræft – så at man ikke har prioriteret disse undersøgelser, er i mine og Dansk Brystkræft Organisations øjne helt uforståeligt, da det kan være altafgørende for kvindernes sygdomsforløb.”
 
DBO står til rådighed
På Aarhus Universitetshospital (AUH) er det ligeledes kvinder under 50 år, der enten er kræftopererede eller arveligt disponeret for brystkræft, der tilsyneladende har fået foretaget mangelfulde undersøgelser. Begge grupper skal ifølge de nationale retningslinjer jævnligt undersøges med mammografi, ultralyd, lægelig undersøgelse.
”I Dansk Brystkræft Organisation er vi altid klar til at give råd og vejledning – også allerede, når der er mistanke om brystkræft,” siger Karen Sundbøll:
”Derfor vil vi gerne opfordre kvinder til at henvende sig til os, hvis de har brug for rådgivning, eller hvis de er i tvivl om, hvorvidt de har fået den rette undersøgelse.”
De involverede kvinder på AUH er blevet undersøgt mangelfuldt i 2016 og 2017 – men muligvis også helt tilbage til 2011. Ifølge Jyllands-Posten regner regionerne med, at sagerne samlet set omhandler 2.000 kvinder.
Er du omfattet af en af disse sager eller Ringsted-sagen, har du mulighed for at søge om erstatning. Har du brug for rådgivning kontakt Dansk Brystkræft Organisations samarbejdspartner, advokat Søren Kroer.
Find kontaktoplysninger her
Vil du læse mere?
Jyllands-Posten (kræver abonnement)
Fyens Stiftstidende

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *