Nyt behandlingstestamente giver dig mulighed for selv at vælge

Hvilken afslutning man ønsker sig på livet, er en vigtig overvejelse. Nyt behandlings-testamente giver dig mulighed for at tage stilling, og en juridisk bindende ret til at få dine ønsker opfyldt.

Behandlingstestamentet blev lanceret 1.januar 2019 og skal give danskerne nye muligheder for at beslutte, hvad der skal ske, når livet går ind i sin sidste fase. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Behandlingstestamentet afløser det gamle livstestamente. Mens livstestamentet kun var vejledende for sundhedspersonalet, er beslutningerne i behandlingstestamentet bindende og skal følges af sundhedspersonalet.

Det nye testamente giver dig dermed mulighed for at udtrykke præcis, hvad du ønsker i den sidste tid samt en sikkerhed for, at disse ønsker bliver fulgt.

”Døden og behandling i den sidste tid er svære og komplekse emner, men de er også meget vigtige at få talt om, så man sammen med sine pårørende kan blive afklaret omkring, hvilke beslutninger, der er rigtige for en selv,” siger direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted i pressemeddelelsen.

Bestem selv
I behandlingstestamentet kan man eksempelvis udfylde, hvorvidt man ønsker livsforlængende behandling og genoplivning efter hjertestop, hvis man en dag skulle komme i en situation, hvor man ikke selv kan give udtryk for sine ønsker. Disse ønsker vil være bindende, mens ønskerne i livstestamentet vil kunne blive set som vejledende.

________________________________________________________________________________________________________

I behandlingstestamentet kan du notere, hvis du ikke ønsker livsforlængende behandling i disse tre specifikke situationer:

  • Hvis lægerne vurderer, at døden alligevel er nært forestående.
  • Hvis man bliver så svært invalideret, at man ikke længere kan klare sig selv hverken fysisk og mentalt.
  • Hvis man kommer i en tilstand, hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget alvorlige og stærke smerter.
    Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

________________________________________________________________________________________________________

Kend dine rettigheder
I forbindelse med lanceringen af det nye testamente har Styrelsen for Patientsikkerhed lavet indsatsen ’En god afslutning på Livet’.

Indsatsen består af indhold på web og sociale medier samt af tre pjecer om fravalg af behandling, muligheder for lindring af smerter og psykiske gener, når man er døende, samt information om det nye behandlingstestamente, hvor du blandt andet kan læse om dine muligheder for smertedækning, hvis du er døende, og hvilke muligheder du har for at fravælge livsforlængende behandling og genoplivning.

Lav et behandlingstestamente
Har du allerede oprettet et livstestamente, er det stadig gældende, men du kan altså vælge at erstatte det med det nye behandlingstestamente.

For at kunne oprette et behandlingstestamente, skal du være fyldt 18 år. Du kan udfylde det på sundhed.dk ved hjælp af dit nem-id, og du kan til enhver tid ændre eller tilbagekalde dit behandlingstestamente.

Ønsker du i stedet at printe blanketten og sende den til Sundhedsdatastyrelsen, kan du finde adressen samt blanketten her.

Læs mere om behandlingstestamentet her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *