16 kvinder fra Viborg-sagen har fået afslag på erstatning

16 brystkræftramte kvinder fra den såkaldte Viborg-sag, hvor en overlæge overså mange tilfælde af brystkræft, har fået afslag på at få erstatning for en forsinket brystkræftbehandling. Det fremgår af en opgørelse, som Patienterstatningen har offentliggjort. Kun i ni tilfælde har brystkræftramte kvinder fået tilkendt erstatning i den omstridte sag, som førte til, at regionen indkaldte 3.600 kvinder til ekstra undersøgelser. I alt 59 midtjyske kvinder siden har søgt om erstatning for, at deres brystkræft ikke blev opdaget ved lægens mangelfulde undersøgelse.

Indtil nu er 45 af de 59 erstatningssager afgjort. Patienterstatningen konkluderer, at lægen har lavet fejl i mere end halvdelen af sagerne: I 25 sager har lægens brystkræftundersøgelse af kvinderne ikke levet op til såkaldt erfaren specialiststandard, og Patienterstatningen vurderer, at kræften hos disse kvinder kunne have været diagnosticeret og behandlet tidligere, end den faktisk blev. Men kun ni af de 25 kvinder er blevet tilkendt erstatning på grund af deres skader. Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen skriver også, at Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker mener, at Patienterstatningen bør overveje, om ikke de psykiske belastninger har været så store, at de i sig selv bør kunne udløse erstatning.

– En skade defineres i denne sammenhæng kun som en fysisk skade, men disse kvinder har jo gået med en usikkerhed i lang tid efter at have fået en forkert undersøgelse og en forsinket diagnose. Man burde i fremtiden lægge de store psykiske belastninger ind i vurderingen af de grelleste sager, således at man kan anerkende de store psykiske mén og belastninger i de grelle sager, selv om patienterne ikke fysisk har lidt skade, siger Jesper Fisker til Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen her.

 

One Comment