DBO-kreds Hovedstaden lærte om tidlig diagnosticering af sekundær lymfødem

Lymfødemterapeut Merete Celano Wittenkamp havde en overskuelig gennemgang af, hvorledes sekundær lymfødem opstår efter kræftoperationer. Det ses oftest, hvor man har fjernet lymfeknuder eller fået strålebehandling efter operation. Det er vigtigt med fri smidighed og bevægelighed af armen og hudområdet, og Merete Celano Wittekamp opfordrede til, at man tjekker symptomer som tyngde, uro i armen, om fingerrynkerne er forsvundet, om det er svært at knappe bluser ved håndleddet, og om ens fingerringe/armbånd er blevet for små.

Publikum fik forklaret, at infektioner stresser lymfesystemet, således at pludselig lymfødem opstår, og at roseninfektion er streptokokker i de øverste hudlag, og det giver ofte større periodisk ødem. Det er vigtigt med bevægelse og træning, men det bør være med ganske lav belastning. Lymfødem behandles med kompression, lymfødemdrænage og bandagering, og kompressionsprodukter skal anvendes dagligt og eventuelt også om natten.

Nina fra Fysiodema fortalte om apparater, der kan måle et eventuelt ødem og vurdere, om det er tiltagende. I USA og Australien bliver patienter målt inden operation og derefter fulgt hver anden måned, og derved kan det hurtigt spores, om der er et ødem i udvikling.

Ved hjælp af et L-DEX apparat, der kan måle volumenforøgelse, kan man hurtigt afgøre, om der er behov for kompressionsærme og handske. Apparatet kan måle, når der er mere end 200 ml forøgelse i forhold til før operationen. Hvis man får en tidlig kompessionsbehandling, kan det forhindres, at de svære ødemer opstår, og derved kan hverdagen og livskvaliteten forbedres. Lige nu er L-DEX apparater på afprøvningsstadiet på enkelte hospitaler i Danmark og ikke implementeret til offentligt brug endnu.

Tekst: Marianne Johansson, DBO-kreds Hovedstaden
Foto: Lene Knudsen, DBO-kreds Hovedstaden