Hvad kan gøres for at bedre livskvaliteten?

Der var stor interesse for et længe ventet foredrag om senfølger med Josina Bergsøe. Foredraget var arrangeret af DBO-kreds Fyn i samarbejde med FOF, og det samlede godt 70 deltagere.

Forud for foredraget var der flere fra DBO-kreds Fyn, der mødtes i Kræftens Bekæmpelses Livsrum, hvor de både indtog sandwiches, udvekslede erfaringer og hyggede, inden de fulgtes videre til foredraget.

Josina Bergsøe indledte med at fortælle om de mange forskellige senfølger, som vi bliver eller kan blive udsat for efter behandling for brystkræft. Men hvad kan der så gøres ifølge hende for at mindske generne og bedre livskvaliteten?

Først og fremmest må man blive aktør i eget liv og tage ansvar. Man må fx lære at sige fra, når trætheden overmander en, og det er lovligt at tage en ‘søvnig mormor’. Det bedste råd til at afhjælpe flere af senfølgerne er motion, hvilket vi alle godt ved hjælper, men det kan være svært at komme i gang. Josina Bergsøe påpegede i den forbindelse, at vi skal huske, at lidt har også ret, og det kan blive til mere, når kræfterne igen er der. Josina Bergsøe fortalte desuden også om sin kemohjerne. Her har træning og atter træning som kryds og tværs og Wordfeud hjulpet hende meget.

Foredraget havde fokus på, at der bestemt kan være mange bump på vejen, men ved egen hjælp og fortsat arbejde kan det lykkes at komme videre i livet på trods af senfølger efter kræft.

 

Tekst: Marie Lykke Rasmussen, DBO-kreds Fyn
Foto: Susanne Geneser, DBO-kreds Fyn