Brystkræft er ikke bare brystkræft

Røntgenbillede af bryst

I 1958 vidste man, at en del kvinder, der fik brystkræft før overgangsalderen, havde gavn af at få fjernet æggestokkene. Men man vidste ikke hvem og hvorfor.

Nils Brünner

Forklaringen gav den amerikanske forsker Elwood Jensen, da han viste, at kvinder med mange østrogenreceptorer i deres kræftceller, kunne behandles ved at blokere for østrogenproduktionen. Hvis kræftcellerne kun havde få østrogenreceptorer, havde det derimod ingen betydning.

Kvinder med brystkræft skal derfor behandles forskelligt alt efter, om de har østrogenreceptoren eller ej i brystkræftcellerne. Alle bliver opereret og får kræftknuden fjernet. Men hvis deres brystkræft vokser ved hjælp af østrogen, skal enten østrogenreceptoren blokeres eller østrogenproduktionen standses. Hvis brystkræften ikke er afhængig af østrogen, skal patienten have en anden behandling.

Denne opdeling af brystkræftpatienter i to grupper er et af de første eksempler på personlig medicin, forklarer professor ved Københavns Universitet Nils Brünner, der er forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse.

– Personlig medicin handler om at give patienten den rigtige medicin i den rigtige dosis på det rigtige tidspunkt. Det giver bedre behandling og bedre livskvalitet til patienterne, og samtidig vil samfundet spare penge ved kun at give medicin, der rent faktisk virker for patienterne, siger han til cancer.dk

– Med genteknologien kan vi kigge på kræftknudens gener, og ved at sammenholde dem med patientens DNA kan vi finde de genforandringer, der netop gør den til en kræftknude. Det har givet helt nye muligheder for at udvikle medicin, der rammer mere præcist, siger Nils Brünner.

Læs mere hos cancer.dk her.