Mars, Venus og brystkræft

Rie Krowicki i Aarhus webUnder overskriften ‘Mænd er fra Mars. Kvinder er fra Venus’ afholdt DBO-kreds Aarhus d. 9. september et spændende arrangement med Rie Krowicki, der som tidligere afdelingssygeplejerske har mødt mange brystkræftpatienter.

Det var en god og velbesøgt aften, hvor Rie Krowicki gav de fremmødte noget at tænke over, da hun fortalte om sine oplevelser i mødet med brystkræftopererede kvinder.

I løbet af de 12 år, Rie Krowicki har været på afd. 240 på Aarhus Sygehus, Tage Hansens Gade, er der sket store forandringer. Tidligere lå de brystopererede kvinder på 6-sengs stuer, og det gav kvinderne mulighed for at danne netværk.

I dag bliver de fleste brystopererede kvinder enten sendt hjem samme dag eller får ophold på Patienthotellet. Der kan være fordele og ulemper ved disse ændringer, for kvinderne kan føle sig mere isoleret og alene, især hvis de ikke har nære pårørende, som kan støtte.

Ifølge Rie Krowicki er det meget vigtigt, at plejepersonalet ”spotter” de kvinder, som også trænger til psykisk omsorg. Hun fortalte, at sygeplejerskerne meget hurtigt fornemmer, hvem der har brug for denne opmærksomhed. Den mulighed er der bare ikke, når de opererede kvinder bliver sendt hjem samme dag. Måske viser det sig først år senere, at den psykiske belastning var for stor, og at ingen havde mulighed for at tage hånd om det.

Rie Krowicki2 webRie Krowicki anbefalede de 22 deltagere at læse psykolog John Grays bestseller ‘Mænd er fra Mars. Kvinder er fra Venus’. Bogen giver et godt bud på, hvorfor mænd og kvinder kan opleve samme situation på vidt forskellig måder – noget Rie Krowicki har konstateret mange gange i sit arbejde med nyopererede kvinder og deres mænd.

Læs mere om bogen her.

Referat fra aftenen er skrevet af Esther Grau Andersen fra DBO-kreds Aarhus.