Dansk Brystkræft OrganisationForsidenDansk Brystkræft OrganisationKalenderDansk Brystkræft OrganisationDBObladetDansk Brystkræft OrganisationMedlemmerDansk Brystkræft OrganisationStøt DBODansk Brystkræft OrganisationKontaktDansk Brystkræft OrganisationNyttige linksDansk Brystkræft OrganisationSøg
Dansk Brystkræft OrganisationDansk Brystkræft Organisation
StøtBliv medlem
VÆLG KLOGT - Når mere ikke er bedre

VÆLG KLOGT - Når mere ikke er bedre

05. jan 2022

Patienter og pårørende om oplevelser med unødvendige behandlinger og undersøgelser

Den danske organisation Vælg Klogt er en pendant til den internationale Choosing Wisely-bevægelse, der er opstået i USA og har bredt sig til 25 lande i verden.

Formålet med Vælg Klogt er at ressourcerne i sundhedsvæsenet skal bruges der, hvor de gavner brugerne. Eksisterende behandlinger, undersøgelser og procedurer sættes under lup og der udvikles konkrete anbefalinger til, hvad man bør undgå. Den danske organisation ønsker at bidrage til et sundhedsvæsen, hvor ressourcerne kommer patienter til gavn og samarbejder bredt, evidensbaseret og på tværs af sundhedsvæsenet med at udvikle anbefalinger og føre disse ud i livet.

Vælg Klogt bad i sommeren 2021 om forslag til, hvad de skal arbejde med i fremtiden og fik en lang række forslag fra lægevidenskabelige selskaber, sundhedsfaglige og fra patient- og pårørendeforeninger.

Vælg Klogt spurgte også patienter og pårørende direkte og fik 1204 svar fra 14 patientforeninger. Resultatet er publiceret i rapporten 'Når mere ikke er bedre' - som kan downloades neden for.

Det fremgår af besvarelserne, at patienter og pårørende ikke altid ved, hvorfor de får en bestemt undersøgelse eller behandling, skal til kontrol, kender begrundelsen for medicin, eller hvorfor de skal møde fysisk op. Derudover viser besvarelserne, at patienter og pårørende møder et system, der ikke nødvendigvis er tilrettelagt, så det giver mening for dem, og hvor de ønsker at blive taget med på råd.

Nogle ting kan opleves som unødvendigt af patienter og pårørende, men kan være nødvendigt ud fra et behandlingsmæssigt perspektiv. Det kan for eksempel være gentagne blodprøver eller undersøgelser som virker unødvendige for patienten med vigtigt for behandleren. Undersøgelsen viser, at noget af det, som patienterne oplever som unødvendige undersøgelser eller behandlinger, måske skyldes den måde, sundhedsvæsen er indrettet på.

På baggrunden af vil Vælg Klogt sarbejde med 6 områder, som forhåbentligt kan gøre en forskel for patienter og pårørende. Områderne frengår af anbefalingerne fra Vælg Klogt, som kan ses via linket.

close
Søg på dette site