BrystkræftforeningenForsideBrystkræftforeningenPressekontakt og nyhedsarkivBrystkræftforeningenKalenderBrystkræftforeningenWebshopBrystkræftforeningenMagasinet BrystkræftBrystkræftforeningenMedlemmerBrystkræftforeningenStøt osBrystkræftforeningenKontaktBrystkræftforeningenNyttige linksBrystkræftforeningenSøg
BrystkræftforeningenBrystkræftforeningen
StøtBliv medlem
Dagens Medicin inviterede til Kræftdag 2022

Dagens Medicin inviterede til Kræftdag 2022

26. okt 2022

Det var tredje år i træk, at mere end 160 læger deltog i konferencen, der i år havde temaet ‘Kræftpatientens rejse’. Dansk Brystkræft Organisations formand Anja Skjoldborg Hansen deltog i et panel med bl.a. Kræftens Bekæmpelses Direktør Jesper Fisker.

Anja bidrog med væsentlige synspunkter og overvejelser, som blev gengivet i et interview i Dagens Medicin.

Et af de punkter, der vakte mest opsigt på konferencen og i forhold til DBO, var et oplæg ved Ann Knoop, der er formand for DBCG's medicinske udvalg. Ann Knoop kunne vise sort på hvidt, hvor mange nye lægemidler danske kræftpatienter ikka kan få adgang til, trods det, at de er godkendt til markedsføring og taget i brug af mange af vores nabolande i Europa.

»På brystkræftområdet kæmper vi med, at vi ikke har adgang til den nyeste behandling i Danmark, og her kom det bag på mig, at det handler om så mange lægemidler, der ikke kan blive tilbudt, selvom de er godkendt i andre lande,« udtaler Anja til Dagens Medicin. Samtidig stod det klart at de øvrige kræftforeninger i Danmark slås med det samme problemer som DBO. I artiklen giver Anja udtryk for et stælrkt ønske om, at politikerne starter et arbejde med bedre strategier for forhandling af medicinpriser og en større gennemsigtighed i forhold til, hvad den prismæssige smertegrænse er for Medicinrådet, som ved afslag på at godkende nye lægemidler til standardbehandling bruger prisniveauet som argument..

En anden ting, der stod klart var, at det forekommer helt skørt at vi, som patienter skal bevæge os rundt mellem forskellige afdelinger og matrikler som led i behandlingen for kræft. Anja pegede bl.a. på, at vi i Danmark hverken har særlige brystkræftsygeplejersker eller brystkræftafsnit, der samler det hele. Man har ikke engang den samme patientansvarlige læge igennem forløbet, men får en ny, hver gang man møder et nyt speciale.

Som hun er citeret for at sige i artiklen: "I Danmark er patientens forløb indrettet efter sundhedsvæsenet og ikke omvendt. Det synes jeg faktisk er for dårligt, og det virker tudetosset, at vi ikke samler specialerne omkring patienterne. En patientansvarlig sundhedsperson er nødvendig, fordi vi skal have hjælp til at huske, hvor vi nu skal hen og hvilket speciale, og det er en helt bagvendt måde at tænke på."

 

close
Søg på dette site