Hjertepuder

Af Britt Nørbak

En hjertepude lige før den syes sammen i hånden af en af de mange frivillige kvinder.

‘Operation Hjertepude’ blev startet i Danmark i 2006 af operationssygeplejerske Nancy Friis-Jensen. Anbragt under armen kan en hjertepude beskytte mod stød og hævelser og lindre smerter fra operationssåret, fordi armen ikke trykker mod det opererede område. Samtidig kan puden bruges under bilens sikkerhedssele.

Projektet kører i 21 lande
Der laves mellem 2.500 og 4.000 hjertepuder i Danmark om året. Jo større interessen blev for hjertepuderne, jo mere blev projektet sat i system. Nancy fik lavet en hjemmeside, hvor man selv kan trække mønstre hjem, og hjertepudeprojektet kører nu i 21 lande over hele verden – til meget stor glæde for brystopererede kvinder.

Du kan læse mere om Nancy Friis-Jensen og hjertepudeprojektet her.

Sådan får du en pude
I dag tilbyder næsten alle danske hospitaler puden til brystopererede. DBO yder økonomisk støtte til køb af pudernes vaskbare fyld. Hvis du eller en pårørende har brug for en pude og ikke er tilknyttet et hospital, der tilbyder puden, kan den rekvireres gratis ved at maile til DBO på dbo@brystkraeft.dk eller ringe til DBO på tlf. 26 82 39 29.

Du kan læse fysioterapeut Kirstens Tørsleffs anbefalinger til brug af hjertepuden her.

OBS! Hjertepuder må ikke leveres til hospitaler uden at koordinere det med hjertepudeprojektet på grund af de særlige aftaler og krav, der blev aftalt på hvert hospital, og for at opfylde kvalitetskravene.