DBO-kreds Aarhus: Stamcellebehandling af lymfødem efter brystkræft 

Onsdag den 15. september 2020 fik DBO-kreds Aarhus besøg af læge, ph.d-studerende og projektansvarlig Mads Gustaf Jørgensen, Odense Universitetshospital,  som holdt foredrag om det spændende forskningsprojekt på OUH, hvor man behandler brystkræft-elateret lymfødem med stamceller.

Mads Gustaf Jørgensen lagde ud med at fortælle om lymfødem generelt. Lymfødem har gennem mange år været et negligeret område, men med flere, der overlever brystkræft, er der kommet mere fokus på problemet. De fremmødte hørte bl.a. om stamceller, om forventningen til behandlingen med stamceller, og om selve projektet samt kriterier for at kunne deltage i forsøget.

Projektet er et dobbelt-blændet lodtrækningsforsøg, hvor halvdelen af deltagerne får en stamcellebehandling, som består af fedttransplantation, hvor stamcellerne derfra bliver indsprøjtet i arvævet i armhulen. Den anden halvdel af deltagerne får i stedet en placebobehandling med saltvand, som bliver indsprøjtet i armhulen. Deltagerne i forsøget følges derefter i et år, og først herefter vil resultaterne blive analyseret. For at deltage i projektet skal kvinden være opereret for brystkræft med fjernelse af alle lymfeknuderne i armhulen, og derefter skal hun have udviklet lymfødem. Projektet løber over 2 år (fra 2019 til 2021), og der har været stor interesse for at deltage i projektet.

De fremmødte stillede mange gode spørgsmål, som Mads beredvilligt svarede på.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *