DBO-kreds Aarhus inviterede til foredrag om behandling af kroniske smerter

Onsdag den 26. februar 2020 holdt DBO-kreds Aarhus en foredragsaften i samarbejde med Prostatakræftforeningen PROPA i Østjylland under titlen: ‘Medicinsk og ikke-medicinsk behandling af kroniske smerter’. Der var stor tilslutning, da Anna Birthe Bach, administrerende overlæge og speciallæge i anæstesiologi fortalte meget levende om hvilke muligheder, der gives ved cannabis, om konventionel smertebehandling og om den ikke-medicinske behandling af kroniske smerter.

Cannabis kan siden 1. januar 2018 og 4 år frem lægeordineres til alle patienter, og man skal være opmærksom på, at de doser, der benyttes i smertebehandlingen, er meget lavere end det, der optræder ved misbrugssituationer. Der er tale om to forskellige typer stoffer. Det ene er THC, der er den euforiserende komponent, er smertestillende, muskelafslappende, men som også kan give svimmelhed, hovedpine, humørsvingninger mm. Den anden er CBD, der er en ikke-euforiserende type. Det betyder, at man efter en periode, hvor doseringen justeres, kan køre bil igen. CBD er angstdæmpende, muskelafslappende, søvndyssende og modvirker også THC’s psykoaktive effekt. med bivirkninger som bl.a. mundtørhed, træthed og muskeltræthed.

Fokus for enhver behandling er “Hvad er livskvalitet for dig?”. I modsætning til ‘almindelige’ smerter (som f.eks. at slå sig på noget), så har ‘kroniske smerter’ ofte en uklar årsag, som f.eks. stråling, kemoterapi, amputation osv. Den stammer fra en overaktivering af nervesystemet og hjernens reaktion derpå. Enhver smerte er meget individuel, noget man kan mærke på kroppen eller følelsesmæssigt. Den konventionelle behandling tager udgangspunkt i, at der ikke er én behandling, der dur til alle mennesker. Ud over almindelig smertestillende medicin, er nogle af midlerne metadon, der også virker på nervesmerter, antidepressiv medicin, der hjælper ved nattesøvnen, epilepsimedicin og melatonin. Men der bruges ikke sovemedicin, for de midler forstyrrer det meget vigtige søvnmønster.

Til sidst fortalte Anna Birthe Bach om den ikke-medicinske behandling, som er forholdsvis ny, men som nu begynder at blive betragtet som en primær behandlingsmetode med gode resultater til at bidrage til en lindring. Særlig vigtigt er dagslys, regelmæssig søvn, ernæring og bevægelse, derudover stimulering af kognitive aktiviteter, musikterapi og dans, berøring, en struktureret hverdag, meditation. Ved aktivitet og bevægelse producerer vores krop sine egne morfinstoffer “endorfiner”. Især vigtigheden af regelmæssig og tilstrækkelig søvn samt aktivitet hver dag i døgnets lyse timer blev understreget.

Det var en aften, hvor vores forståelse for smerter og deres behandling blev udvidet med mange fakta og gode virkelighedsfortællinger, kun afbrudt af en hyggelig pause med mulighed for kage, kaffe eller the.

 

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *