Formand for DBO: Fantastiske nyheder fra forskningens verden

Formand for DBO, Karen Sundbøll

På ESMO, den europæiske kongres for kræftlæger,  har forskere fra hele verden netop fremlagt de nyeste og vigtigste resultater indenfor kræftforskningen. Og det betød også godt nyt til brystkræftpatienter.

To store, internationale undersøgelser viser, at når lægemidlet CDK4/6-hæmmere, der skal hæmme celledeling hos cancerceller, før en eventuel operation anvendes sammen med kemoterapi, forlænger det livet for brystkræftpatienter, der er ramt af de mest genstridige kræftformer. Det gælder både kvinder i overgangsalderen, dem, der har været i overgangsalderen eller er på vej i overgangsalderen.  Sammen med kemoterapi giver hæmmerne gennemsnitligt 9,4 måneder ekstra levetid. Det skriver Propatienter.

”Det er fantastisk at være med til at opleve den slags fremskridt, og at der bliver arbejdet på det på den måde. Det er virkelig gode resultater, og det er virkelig godt at få den viden ud. Man kan også læse, at det er ønskeligt, at det bliver standardbehandling. De gode forskningsresultater, der her fremlægges må være tilstrækkelige for, at Medicinrådet kan godkende præparaterne. I Dansk Brystkræft Organisation vil vi i hvert fald gøre vores for at sikre, at patienterne får den bedste behandling som muligt,” siger Karen Sundbøll, formand for Dansk Brystkræft Organisation til Propatienter.

Forskerne fremlagde også positive resultater indenfor immunterapeutisk behandling af brystkræft. Tidlige resultater fra KEYNOTE-522-studiet, der blev fremlagt 29.september på ESMO, viser, at patienter med triple-negativ brystkræft, typisk rammer unge kvinder, har stor hjælp af immunterapi-lægemidlet Keytruda. Immunterapi sammen med kemoterapi på et tidligt stadie af  brystkræften har vist sig at bremse kræftudviklingen helt hos flere patienter.

”Det er virkelig også et fremskridt. Det er også rart, at der allerede efter kort tid kan spores forbedrede resultater. Og så er det patientgruppen af kvinder, som også er på arbejdsmarkedet, og måske har små børn. Så her vil der være noget at hente samfundsmæssigt, ikke kun for den enkelte patient,” siger Karen Sundbøll til Propatienter.

Læs hele artiklen her

Læs ESMO’s pressemeddelelse om CDK4/6-hæmmere (engelsk)

Læs ESMO’s pressemeddelelse om immunterapi (engelsk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *