DBO-kreds Fyn fejrede 20 år med DBO

10.september 2019 blev god og hyggelig aften, hvor Fyn kredsen fejrede DBO’s 20 år.

Med champagne og kransekage kunne vi byde velkommen til alle, herunder Margit Frydenlund og Herdis Christensen, som sammen med Annelise Hansen (der desværre ikke kunne deltage) lagde grundstenen til kredsens arbejde. Endvidere kom overlæge Søren Cold, som  gennem alle årene flittigt er mødt op og har fortalt om brystkræft fra A-Z. Denne aften blev derfor også en gennemgang af de mange fremskridt, som er sket igennem DBO’s 20 årige historie.

De vigtigste tiltag var blandt andet indførelse af screening, som takket være fynske kvinders arbejde blev indført på Fyn i 1993. I 2008 blev det udbredt til resten af Danmark.

Et vigtigt tiltag har ligeledes været Sentinel Node Operation – skildvagtsoperation – hvor man i dag nøjes med at fjerne skildvagtslymfeknuderne, såfremt der ikke er påvist spredning. En stor landvinding i forhold til risiko for lymfødem  på den opererede side.

Takket være alle de kvinder, der har og fortsat deltager i udvalgte projekter med forskellige typer kemo, har man gennem årene løbende  kunne forbedre behandlingen og  samtidig reducere generne.

Vi kom også forbi behandling med antiøstrogen. Fra tamoxifen, som eneste behandling til alle hormonfølsomme tumorer, kom aromatasehæmmere på banen. I dag skelner man mellem behandling før og efter overgangsalderen, men tidligere frarådedes vagitorier indeholdende hormon ved tørre slimhinder. Heldigvis har større undersøgelser vist, at den type hormon ikke går over i blodbanen, og dermed giver en øget risiko.

Strålebehandling er også gennem flere forsøg ændret, så det i dag er individuelt, hvem der har behov for stråler. Der pågår fortsat forsøg og med fokus  på kosmetikken foretages flere operationer, hvor det er muligt, onkoplastisk, mens der af nyere tiltag også er tilbud om knoglestyrkende medicin (Zoledronsyre).

Indenfor patologi og genetik er der ligeledes sket meget i løbet af de seneste 20 år, og i dag kan der undersøges for en lang række genetiske faktorer, som alle vil være vejledende  for tilbud om den helt rette behandling til en enkelte patient.

Når vi i dag ser alle disse forbedringer, skyldes det lægernes fortsatte forskning og mange af vore medsøstre, som gennem årene har deltaget i de forskellige projekter og medvirket til at kvinder, der kommer efter os, altid vil få tilbud om den nyeste og bedste behandling.

Så tak til lægerne og tak til DBO – tillykke med de 20 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *