Fik du læst? ”Det er som at komme i himlen”

Fra DBO-bladet nr.57

Anna Sick led af senfølgen lymfødem med bivirkningen rosen, der regelmæssigt gav så kraftige anfald, at det var ødelæggende for hendes livskvalitet. Men efter Anna Sick har deltaget i Odense Universitetshospitals projekt med stamcellebehandling, har hendes liv ændret sig drastisk.

Tekst Elisabeth Hamerik Schwarz, redaktør DBO-bladet

Året er 2012. To år tidligere er Anna Sick blevet opereret for brystkræft og har fået alle lymfeknuder i armhulen fjernet. Operationen var gået godt, og lymfødem havde Anna ikke oplevet skyggen af. Men på en campingtur ændrer det sig. På vej igennem en by falder cykelstativet af campingvognen, og Anna haster ud og trækker cyklerne og stativet væk fra vejen, mens hendes mand får styr på vognen.

Den aften får Anna Sick høj feber og udvikler et udslæt på armen. Det viser sig at være rosen – en hudsygdom, der kan være alvorlig, og som man har en forhøjet risiko for at få, hvis man har lymfødem. Det ved Anna Sick, så hun undrer sig, for hun har jo ikke lymfødem. Men da hun kommer hjem fra ferien, bemærker hun, hvordan hendes højre arm virker tykkere og tager derfor på onkologisk ambulatorium. Svaret fra lægen lyder: ”Er du højrehåndet? For så har armen nok altid været lidt tykkere.”

”Det er svært at sige, hvad der kom først – rosen eller lymfødem – for der var jo ikke lymfødem før den episode. Men i takt med at mit lymfødem udviklede sig, fik jeg rosen med regelmæssige mellemrum,” siger Anna Sick, der er frivillig i DBO-kreds Vendsyssels styregruppe:

”Lægens reaktion gjorde, at der gik længe, før jeg fik hjælp. Siden da har jeg råbt op om, at man bør måle lemmerne, efter lymfeknuderne er blevet fjernet, så lægerne straks kan se, om patientens arm eller ben har ændret sig – for hurtig behandling er så afgørende.”

Påvirkede livet
Efter at have levet med lymfødem og rosen i en seks år, var Anna Sick i efteråret 2018 ved at gå ud af sit gode skind.  Hver anden måned det seneste år havde hun fået rosenanfald, og som konsekvens måtte hun aflyse en tur til Canada, fordi hun ikke kunne godkendes til rejseforsikringen. Lidelsen sammen med lymfødemet påvirkede nu både helbred, livskvalitet og rejsetrang, og hverken kompression eller lymfedrægnage havde haft den store effekt.

”Jeg var konstant bekymret for, om jeg ville få rosen, og det begrænsede mig i mit liv. Så da en veninde fortalte, at Odense Universitetshospital søgte deltagere til et forskningsprojekt, hvor man ved hjælp af patientens egne stamceller ville forsøge at afhjælpe lymfødemet, tøvede jeg ikke et sekund,” siger Anna Sick.

Anna Sicks højre arm var fire centimeter tykkere end venstre på grund af ophobet væske, da hun som projektets første deltager lagde sig på briksen, klar til at blive opereret.

”Lymfødem har mest været et praktisk problem for mig – det er besværligt at finde tøj og ikke særlig pænt. Det store fysiske problem har været rosen, der bliver ved med at komme igen, fordi sygdommen finder det svage punkt på kroppen, der jo altså på mig er mit lymfødem,” siger Anna Sick.

Forskel efter to måneder
Anna Sick blev efter en forundersøgelse og samtale godkendt til projektet, og 15.januar i år mødte hun fastende op på Odense Universitetshospital. Her blev hun lagt i narkose og fik fjernet fedt fra sin mave, og ud fra fedtet udvandt lægerne stamceller. Da hun vågnede, sprøjtede de først lidt fedt eller placebo ind i armhulen for at vænne området til behandlingen, og herefter sprøjtede lægerne med fire stik enten stamceller eller placebo ind samme sted. Herefter kunne Anna sendes hjem med ømt maveskind fra den lille ekstra bonus: Fedtsugningen.

”Og så var det bare at vente på, om der mon ville ske bedring. Den første måned troede jeg, at jeg havde fået placebo, fordi området ikke ændrede sig, men efter to måneder skete der pludselig noget: To af de fire ekstra centimeter var forsvundet! Nu tre måneder efter, er der røget 2,5 centimeter på underarmen, og en centimeter fra albuen og op til skulderen,” siger Anna Sick:

”Mads (projektansvarlig læge Mads Gustaf Jørgensen, red.) siger, at jeg ikke kan forvente, at der sker så meget mere – noget af lymfødemet kan nemlig være en fedtoplagring, der har sat sig i fedtvævet. Men nu må vi se. For mig har det dog været som at komme i himlen, at der endelig er sket noget.”

Men for Anna Sick handler det også om fremtidige behandlingsmuligheder for andre i samme situation.

”Hvis det her virker, kan man jo lave stamcellebehandlinger, så snart patienter udvikler lymfødem, og så kan der jo være tale om en kur,” siger Anna Sick, der selv håber på, at stamcellebehandlingen fremover også vil stoppe rosenanfaldene.

Indtil videre har rosen i hvert fald holdt sig i ro.

Læs hele artiklen her (s.22-24)

 

Sådan kommer du i betragtning

  • Ønsker du at komme i betragtning eller få yderligere oplysninger, kontakt læge Mads Gustaf Jørgensen på telefon 29 21 01 14 eller e-mail: Gustaf.Jorgensen@rsyd.dk
  • Projektet foregår på Odense Universitetshospital, men du kan deltage i projektet, uanset hvor i landet du bor.
  • De projektansvarlige er: Professor og overlæge i Plastikkirurgi, Jens Ahm Sørensen og læge Mads Gustaf Jørgensen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *