Succes med DBO-kreds Hovedstadens arrangement på Bornholm

Mandag d. 29.april afholdt Dansk Brystkræft Organisation – DBO Kreds Hovedstaden – sit første arrangement om egenomsorg på Bornholm.

Bornholms Hospitals foredragssal lagde hus til, og godt 20 interesserede mødte op for at høre, hvad lymfefysioterapeuter Anette Brandt Kaplan og Stine Brendes Mikkelsen fra Bornholms Hospital kunne fortælle om egenomsorg efter brystkræftoperation.

Udfordringer med teknikken gav de fremmødte en mulighed for at tale sammen og dele oplevelser, hvilket var  hyggeligt, om end dette var planlagt til efter oplægget fra Anette og Stine.

Teknikken kom ikke til at virke, men intet er så skidt, så det ikke er godt for noget, for powerpoint-oplægget, som skulle understøtte fysioterapeuternes oplæg, blev i stedet omdelt på papir – hvilket gjorde det meget nemmere at skrive notater.

Mærker du noget anderledes, få det undersøgt
Det første, som Anette Brandt Kaplan og Stine Brendes Mikkelsen gennemgik var ar-behandling og vigtigheden af at komme hurtig i gang med selvbehandling. De to eksperter gennemgik symptomerne på et lymfeødem og sagde: “Der er ikke nogen facitliste, så hvis man mærker ‘noget anderledes’ er det vigtigt at få det undersøgt for at komme i gang med behandling.”

Anette Brandt Kaplan og Stine Brendes Mikkelsen pointerede ligeledes vigtigheden af træning – både under kræftforløbet og i tiden efter. Nogle patienter har store udfordringer med at træne under behandlingen, men det er vigtigt, fordi det vil  hjælpe rigtigt meget i processen med at komme videre, hvis træning har været en del at hverdagen, idet kroppen skal holdes i gang og holdes ved lige.

Udfordring med træning og senfølger
På de fleste onkologiske afdelinger i Danmark bliver patienter tilbudt at træne i Krop & Kræft, hvor der er tilknyttet fysioterapeuter. På Bornholms Hospital håber de ligeledes, at de også snart kan henvise patienter til Krop & Kræft. På Bornholms Hospital diagnosticeres der cirka 25 nye tilfælde af lymfeødem om året, som opstår i forlængelse af brystkræft, underlivskræft og hoved- og halskræft.

Der blev ligeledes debatteret problematikken med andre senfølger, da der var mange, som oplevede bivirkninger af kræftbehandlingen – blandt disse eksempelvis lymfeødem, træthed, kroniske smerter, vægtøgning, tinnitus og svimmelhed, for blot at nævne et par stykker.

Senfølger er og bliver et vigtig emne, fordi det for nogle patienter ender med at være en meget større udfordring end selve kræftsygdommen.

Rejseafstanden komplicerer senfølger
Det blev også afklaret, at hvis patienten er behandlet for sin kræft på eksempelvis Rigshospitalet, er det den
behandlende læge på hospitalets onkologiske afdeling, der skal sørge for en henvisning til behandling af senfølgegenerne. For bornholmerne er netop det en stor udfordring, da der er en væsentlig afstand til København. Hvis patienten vælger at benytte sig af det frie sygehusvalg, bliver rejserne nemlig for egen regning, og på den måde er der nogle, der kommer til at vente længere end nødvendigt.

Sahva havde også en lille stand, hvor Marianne fra Sahva gav råd og vejledning i brug af  produkterne, og DBO-kreds Hovedstaden glæder sig til forhåbentlig at kunne besøge bornholmerne igen næste år, så det kan blive en tradition. Vi takker Anette Brandt Kaplan og Stine Brendes Mikkelsen for en fantastisk spændende aften.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *