DBO-kreds Fyn: Foredrag om osteoporose og behandling

Overlæge Pernille Hermann fra Osteoporoseklinikken på Odense Universitetshospital, indledte aftenen den 19.marts med at fortælle om osteoporose (knogleskørhed), hvem der hyppigst rammes af  knogleskørhed, om diagnosticering, knoglescanning (måling af T-score) og behandling.

Behandling og forebyggelse af osteoporose sker med bisfosfonat Zometa (zoledronsyre). Samme behandling anvendes til forebyggelse af skeletrelaterede hændelser i forbindelse med knoglemetastaser hos blandt andet kvinder behandlet for brystkræft.

Medicinsk behandling af brystkræft, kemoterapi og steroider, kan påvirke knoglemassen. Undersøgelser har vist, at der ikke sker påvirkning af knoglemassen (T-score) de første 3 måneder efter start af behandling, men herefter sker der et fald i T-score.  Den samme påvirkning har antiøstrogen.

Brystkræftpatienter i medicinsk behandling tilbydes i dag som standardbehandling 4 mg zoledronsyre hver 6. måned. Denne behandling gives i fire år. Sideløbende anbefales daglig kalktilskud 1000 mg daglig og D-vitamin.

I løbet af aftenen kom der spørgsmål frem om værdien og behovet for kontrol med knoglescanning før og efter behandling startes. I dag tilbydes ikke en knogleskanning som standard. Det betyder, at der ikke følges op på, hvorvidt knoglemassen har ændret sig, og om der fortsat er behov for knogleopbyggende medicin efter fire års afsluttet behandling.

Alle var enige om, at det vil være en opgave for DBO at få undersøgt behovet og mulighederne for knoglescanning som standard før og efter zoledronsyrebehandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *