Arrangement i DBO-kreds Aarhus: Brystrekonstruktion og behandling af senfølger

Tine Engberg Damsgaard, professor på Plastik- og Brystkirurgi på Aarhus Universitetshospital

Mandag den 1. april 2019 havde DBO-kreds Aarhus i samarbejde med Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Aarhus en spændende og informativ aften, hvor Tine Engberg Damsgaard, professor på Plastik- og Brystkirurgi på Aarhus Universitetshospital, var foredragsholder.

I Danmark organiseres al kræftbehandling i DMCG, Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe, som er en paraplyorganisation, der har det formål at understøtte evidensbaseret cancerbehandling. DBCG, Dansk Brystcancer Gruppe, er en del af DMCG, der skal sikre en optimal diagnostik og behandling af brystkræft på landsplan og hermed forbedre prognosen. Generelt er man blevet rigtig god til at samarbejde på landsplan inden for kræft og derved opnå de bedste resultater ved at forene alle kompetencer og al forskning.

I forbindelse med kræftpakkeforløbet er der i dag lagt en uge ekstra ind for at kunne give information, eksempelvis om rekonstruktion. Plastik- og brystkirurgi gik sammen i 2016, hvilket blandt andet betyder, at rekonstruktion er en del af snakken med patienten før en operation. Eventuel rekonstruktion skal vælges under hensyntagen til kemoterapi og strålebehandling, hvor et multidisciplinært team bestående af
røntgenlæge, brystkirurg og plastikkirurg taler om patientens muligheder. For der er i dag rigtig mange muligheder og dermed anbefalinger i forbindelse med et kræftforløb og rekonstruktion, og primær rekonstruktion bliver mere og mere almindelig. Tine Engberg Damsgaard gennemgik de forskellige rekonstruktionsmetoder, der viste, at alle forløb kan individualiseres. Der forskes i dag meget inden for området.

Aftenen fortsatte med en introduktion til det Nationale Senfølgecenter for Brystkræftpatienter, DCCL. Centeret vil blandt andet udvikle procedurer for, hvordan man identificerer brystkræftpatienters senfølger og desuden udvikle kliniske retningslinjer for, hvordan man behandler senfølger til brystkræft. Det er meningen, at alle patienter skal forsynes med en personlig tilpasset app med mulighed for at inddatere oplysninger både før og efter operationen, hvor man kan følge sin personlige udvikling, og via appen kan patienten blive henvist videre i systemet. Appen er ikke tænkt som en erstatning for den personlige samtale, men som et supplement til kræftforløbet, hvor der gives mulighed for at kigge på sine egne statistikker. Man bliver automatisk sendt videre i appen, når man har nævnt et problem. Et redskab man altid vil have ved hånden – via sin mobil.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *