DBO-kreds Vendsyssel markerede 20 år i kampen mod brystkræft

Dansk Brystkræft Organisation, DBO, runder 20 år i 2019. Det blev i den lokale DBO-Kreds Vendsyssel onsdag aften fejret til Træffetid i Sundhedscentret, hvor der var besøg af afdelingssygeplejerske Lone Grambo Jensen og sygeplejerske Vibeke Biel, begge fra Onkologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Biel og Jensen fortalte om det nyeste indenfor behandling og opfølgning af brystkræft. Behandlingen bliver mere og mere specielt rettet mod den enkelte patients kræfttype, så to kvinder med brystkræft kan få forskellige behandlingsmetoder tilbudt. Der er meget nyt på vej, blandt andet en blodprøve, der for visse kvinder kan afsløre kræft.

Tidligere var der et standardopfølgningsprogram for alle brystkræftpatienter, men i dag foregår kontrollen oftest efter patientens behov og ønsker. Det kan eksempelvis betyde, at man kan nøjes med en telefonkonsultation i stedet for at skulle møde op på Onkologisk ambulatorium. Der er helt klar en besparelse i disse ændringer, men de to sygeplejersker er overbeviste om, at kontrollen samtidig er mere effektiv og giver mulighed for at tage hånd om de mange senfølger, som patienterne ofte oplever. Til den nye opfølgning hører også en ny og meget vigtig ting, nemlig at man har en livslang mulighed for at få en konsultation, hvis man føler behov.

For ganske nyligt er Brystkirurgisk Afdeling flyttet fra Hjørring til Aalborg, og Mammografien foregår nu i Frederikshavn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *