Sundhedsminister om mangelfulde brystundersøgelser: ”Udenfor enhver forståelsesevne”

Sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus kunne være opdaget 11 måneder tidligere. I en konkret klagesag beskrev overlægen i december 2016, at en kvinde var blevet mangelfuldt undersøgt, men først i november 2017 gav Klagesagscentret i Styrelsen for Patientsikkerhed sagen videre til styrelsens tilsynsenhed. Det skriver Jyllands-Posten. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby kalder det et groft dobbeltsvigt og vil nu have et tættere samarbejde mellem tilsyn og klagesystem.

“Der er ingen tvivl om, at vi skal have klagesystem og tilsynssystem til at arbejde tættere sammen, så man er opmærksom på at få papirerne videre så hurtigt som muligt, når der kommer en klage ind som her,” siger ministeren til dr.dk.

Sundhedsministeren kritiserer i samme ombæring overfor dr.dk, Region Sjællands ageren i sagen, idet hun mener, at den nuværende struktur for sundhedsvæsenet bærer en del af ansvaret for skandalen:

“Det, der er foregået i Region Sjælland, er uden for enhver forståelsesevne. At man igennem flere år systematisk har brudt de nationale retningslinjer, der er på området, og at regionen efterfølgende dækker over fejlen. Det er helt uacceptabelt.”

Ringsted Sygehus behandler netop nu 8700 sager fra perioden 2013 til 2017 for at finde ud af, hvor mange kvinder er blevet påvirket af, at sygehuset valgte at se stort på de nationale retningslinjer.

!!! Og husk – er du en af de berørte kvinder, afholder Dansk Brystkræft Organsation et informations- og dialogmøde om Ringsted-sagen tirsdag den 26. februar. Læs mere her

 

Ringsted-sagen kort

Mellem 2013 og 2017 tilbyder Ringsted Sygehus undersøgelser for brystkræft, der ikke er i overensstemmelse med de nationale retningslinjer.

  • 30. oktober 2016 klager en kvinde  over den behandling, som hun har fået på Ringsted Sygehus.
  • 23. december 2016 konkluderer en overlæge over for klageinstansen, at kvinden er behandlet forkert.
  • 14. september 2017  sendes sage videre til en faglig vurdering.
  • 19. oktober 2017  konstateres det, at en læge allerede året før gjorde opmærksom på den mangelfulde praksis.
  • 30. november 2017 orienterer Klageinstansen tilsynsmyndigheden om problemet.
  • 13. februar 2019 bliver sygehusdirektør Vagn Bach fyret.
  • I midten af februar 2019 udarbejder ledelsen i Region Sjælland syv indsatser for brystkræftpatienterne på Ringsted Sygehus.
    Kilder: Jyllands-Posten, Ringsted Sygehus og dr.dk

Læs mere om sagen på brystkræft.dk her og her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *