I strid med nationale retningslinjer: Sygehus sparede brystkræftundersøgelser væk

Det var en ledelsesbeslutning og et forsøg på at spare “lægetimer og undersøgelsestid”, da Ringsted Sygehus satte de nationale retningslinjer ud af kraft, og mellem 2013-17 udførte mangelfulde undersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Det skriver Jyllands-Posten.

I en skrivelse fra sygehusets radiologiske afdeling fremgår det, ifølge avisen, at årsagen var, at man så kunne undersøge flere kvinder per dag. Men konsekvensen blev, at ikke alle fik den grundige undersøgelse, de havde krav på.

– Sagen er fuldstændig uacceptabel, siger fungerende formand for Dansk Brystkræft Organisation, Gitte Laursen til DBOnyt:

– Over 4000 kvinder får årligt konstateret brystkræft, og det er helt afgørende, at vi som patienter kan stole på, at sygehusene overholder de nationale retningslinjer.

Kan gå ud over patienters syn på sundhedsvæsnet
Ringsted Sygehus oplyste om de mangelfulde undersøgelser før jul, hvor det lød, at sygehuset i løbet af 2018 havde indkaldt 735 kvinder til en ny undersøgelse. I skrivelsen til kvinderne blev det dog ikke nævnt, at årsagen til genindkaldelse var, at første undersøgelse havde været mangelfuld, og heller ikke at det var en ledelsesbeslutning. Otte af disse kvinder har siden fået konstateret kræft ved genundersøgelsen, og, ifølge Jyllands-Posten, har Region Sjælland oplyst Styrelsen for Patientsikkerhed om, at helt op til 2.600 kvinder kan være mangelfuldt undersøgt i perioden.

Til avisen beklager sygehusdirektør Vagn Bach den forkerte praksis og tilføjer, at man har genindkaldt hurtigst muligt, og det forventes, at alle 735 kvinder er blevet genundersøgt i løbet af februar i år.

Gitte Laursen mener dog, at sagen er bekymrende, når det gælder patienters syn på sundhedsvæsnet.

– En sag som denne og de andre, vi har set (eksempelvis fra Viborg, red.), kan forståeligt nok gøre kvinder utrygge og i tvivl om, hvorvidt de er blevet undersøgt og behandlet grundigt nok, og det kan vi ikke være tjent med, siger Gitte Laursen:

– At man tilsidesætter almindelig praksis og de nationale retningslinjer, er hverken rimeligt overfor patienterne eller det sundhedsfaglige personale, som hver dag knokler for at give os den bedste behandling i et i forvejen belastet sundhedsvæsen.

Kend dine rettigheder
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger til Jyllands-Posten, at “hvis oplysningerne er rigtige, er det en meget grov sag,” og Gitte Laursen har da også en forhåbning om, at de rette instanser vil gå ind i sagen:

– Jeg har tiltro til, at Sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen ser på det her med ligeså stor alvor som os, og jeg håber, at sygehusledelser landet over vil tjekke op på, at de nationale retningslinjer overholdes.

Det ændrer dog ikke på, at der kan være opstået en tvivl hos kvinder, der er blevet undersøgt for brystkræft, og til det siger Dansk Brystkræft Organisations formand:

– Jeg opfordrer til, at vi som patienter sætter os godt ind i vores rettigheder, så vi ved, hvad vi kan stille af krav, når vi kommer ind i systemet. Og føles noget forkert eller utrygt, følg din mavefornemmelse og vær ikke bange for at stille de spørgsmål, der nager dig. Det har du ret til!

Læs mere om sagen:
Jyllands-Posten: Sygehus sparede kræftundersøgelser væk: Nu vil politikere have ansvaret placeret
Jyllands-Posten (kræver Premium-abonnement): Svigt på svigt på sygehuset – kræftsyge kvinder ofret i spareiver
Berlingske med kommentar fra DBO’s formand: Sygehus sendte »vildledende« og farefuldt brev om brystkræft til patienter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *