Arrangement i DBO-kreds Fyn: Afhjælp senfølger med en tidlig indsats

Til vores aftenmøde i januar havde DBO-kreds Fyn besøg af fysioterapeut og lymfødemterapeut Pia Christiansen. Pia Christiansen viste med billeder og forklaringer omfanget af et indgreb, hvor man ved operation får fjernet dele af eller hele brystet samt mange af lymfekirtlerne – hvilket betyder, at en fjerdedel af ens krop bliver påvirket – og samtidig illustrerede hun, hvordan strålebehandlingen påvirker blandt andet bindevævet, fedtvævet, huden, lymfe- og blodbanern

Mange brystkræftpatienter har været igennem netop denne behandling, og vi er dermed også mange, der har oplevet senfølger. Derfor forklarede Pia Christiansen, hvor vigtig det er at arbejde med vævene for at bevare bevægelighed og smidighed for at undgå smerter (arvævsforskydning og øvelser – eksempelvis Kirsten Tørsleff-metoden, se filmen her) samt at åbne op for flowet af væsker, så lymfen får mulighed for at passere.

Ved arrangementet havde Pia et vigtigt budskab: Lyt til din egen krop.

For studier viser, at ved en tidlig indsats mod lymfødem, såsom ved selvdrænage og kompressionsstrømpe på armen, kan mange holde lymfødemet under kontrol.  Motion hjælper, og studier peger i retning af, at moderat til hård motion ikke skader –  tilfældet er nærmere det modsatte. Det vigtigste er, at der er en variation i bevægelserne.

Aftenen sluttede med, at en af kvinderne, som havde skulder- og nakkesmerter meldte sig, så Pia Christiansen kunne vise øvelser til, hvordan man kan afhjælpe smerter. Hun viste blandt andet, hvordan man kan hjælpe med at få et flow i den lymfevæske, som havde ophobet sig i kvindens arm.

Det var en meget informativ og spændende aften, hvor deltagerne fik et godt indblik i behandlingernes påvirkning på kroppen, og hvad vi selv kan gøre for at hjælpe med at minimere nogle af senfølgerne og dermed forbedre vores egen livskvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *