Syv kvinder har fået konstateret brystkræft efter mangelfuld brystundersøgelse

Gennem næsten halvandet år fik 735 kvinder i Region Sjælland kun en mammografi, når de blev sendt til undersøgelse for brystkræft, selv om de også skulle have haft en ultralydsundersøgelse og have brysterne undersøgt med hænderne af en læge. Det betød, at kvinderne ikke blev grundigt nok undersøgt. Derfor er 343 indtil nu blevet undersøgt igen. Syv af de kvinder har fået konstateret brystkræft.

– Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok. Vi ved, at vi i ét tilfælde har overset kræft hos en af de syv kvinder på grund af den forkerte visitation. Hun er derfor ikke behandlet i tide. Vi vil kontakte hende og anbefale hende at klage over forløbet til patientklagenævnet og patienterstatningen, og det samme vil gøre sig gældende for de andre kvinder, siger Vagn Bach, der er sygehusdirektør for sygehusene i Næstved, Slagelse og Ringsted. Han kan ikke udelukke, at Ringsted Sygehus har fejldiagnosticeret de resterende syge kvinder, hvilket er dybt beklageligt. Han kan heller ikke afvise, at der ved en korrekt visitation til en udvidet undersøgelse kunne have været opdaget flere af disse tilfælde tidligere.

– Alle implicerede kvinder tilbydes en ny undersøgelse. I første omgang takkede 395 af kvinderne ja til en ny undersøgelse, og deraf er 343 allerede blevet undersøgt. Nu tages der på ny kontakt til alle de kvinder, som i første omgang sagde nej, og de vil blive tilbudt en ny undersøgelse. Alle kvinder vil være undersøgt på ny inden udgangen af februar 2019, siger Vagn Bach.

DBO finder det meget beklageligt med endnu et svigt i forhold til gældende lovgivning og retningslinjer. Dog er det positivt, at der nu handles i henhold til gældende retningslinjer. Hvis du er påvirket af sagen og gerne vil vide mere om dine patientrettigheder og muligheder for at klage, kan DBO støtte og hjælpe. Vi samarbejder med advokat Søren Kroer, der har stor erfaring med patientklagesager. Du er velkommen til at kontakte DBO’s fungerende formand Gitte Laursen på tlf.: 40 50 78 59 eller email: gitte.laursen@brystkraeft.dk

Læs evt. mere her.