Jes Dige tryllebandt publikum

Jes Dige sammen med Inge Marie Pedersen fra DBO-kreds Vendsyssel

Tirsdag d 30. oktober havde DBO-kreds Vendsyssel i samarbejde med Hjørring Bibliotek og FOF  Vendsyssel besøg af pædagogisk psykologisk konsulent Jes Dige, som holdt 180 tilhørere tryllebundet i to timer. Jes Dige har i 25 år arbejdet med børn i sorg, og det var  erfaringerne fra dette arbejde, han videregav til tilhørerne.

Jes Dige fortalte blandt andet, at mange voksne føler sig magtesløse, når de møder et barn, der har mistet en pårørende eller har en syg pårørende.
– Vi er så bange for at gøre barnet ked af det, men det kan vi slet ikke, for barnet er ked af det i forvejen, forklarede Jes Dige og fortsatte:  – Det vi voksne kan gøre, er at turde være sammen med barnet. At stille ‘dumme spørgsmål’ til det, barnet føler, gør og tænker. Det hjælper barnet til at folde hukommelsen ud. Når man hører sig selv sige det, man tænker, kan man tænke over det, man siger.

Jes Dige kaldte sit foredrag for Skyggebørn, fordi de raske børn i en familie med alvorlig sygdom let bliver overset. De voksne bruger alle deres kræfter på den syge. Disse skyggebørn har brug for at møde voksne, der tør tale med dem og lytte til dem. Rigtig mange af børnene har også brug for at komme med i en sorggruppe med andre børn i en lignende situation og med en voksen som Jes Dige, og lige akkurat Vendsyssel ligger i den region i Danmark, der har flest sorggrupper.

Tekst og foto: Anna Sick, DBO-kreds Vendsyssel