Brystkræftscreening har på 25 år reddet 230 fynske kvinders liv

For 25 år siden blev mammografiscreeninger for brystkræft udbudt på Fyn. Ifølge Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprograms Videnscenter (RKKP) har 120.000 fynske kvinder i løbet af 25 år fået foretaget en mammografiscreening en eller flere gange. Af dem har 3200 fået konstateret brystkræft ved en af deres screeninger, og det vurderes, at screeningerne har været med til at redde 230 fynske kvinders liv.

Tidligere overlæge Walter Schwartz, var med til at starte tilbuddet. Han ser også, at screeningerne har haft en effekt på konsekvenserne af sygdommen hen over perioden.

– Tal fra København og Fyns Amt viser, at der er cirka 25% reduktion i dødeligheden for hele gruppen af patienter, men 34% reduktion i dødeligheden blandt dem, der faktisk deltager i screeningen, siger han til Fyens.dk.

Samtidig har screeningen betydning for behandlingsmuligheder og fremtidsudsigter. Tidlig diagnosticering kan eksempelvis betyde, at man kan fjerne færre lymfeknuder i armhulen, som sikrer bedre bevægelighed i armen.

Læs hele nyheden hos Fyens.dk her.