Senfølgerforedrag hos DBO-kreds Trekantområdet blev et tilløbsstykke

DBO-kreds Trekantområdet sikrede sig et regulært scoop, da de tirsdag d. 11. september fik besøg af Peer Michael Christiansen, der både er professor i brystkræftkirurgi, formand for Den Danske Brystkræftgruppe, DBCG, og chef for det nyoprettede Senfølgercenter i Aarhus. Der kom så mange tilhørere til foredraget, at der måtte hentes ekstra stole fra de tilstødende lokaler i Frivillighuset i Fredericia, så alle fremmødte kunne høre mere om senfølger.

I dag er der 65.000 brystkræftoverlevere i Danmark. ’Prisen’ er, at flere får bivirkninger undervejs, og flere får senfølger. Forekomsten af senfølger efter brystkræftoperation og stråler er, at 20-47% får kroniske smerter, 20% får lymfødem, 10-70% oplever nedsat bevægelighed, og 58% oplever føleforstyrrelser. Mellem 10-60% har ét eller flere af de ovennævnte symptomer.

– Vi har en enorm viden om den brystkræftbehandling, vi giver i Danmark, men vi ved ikke så meget om senfølger og hvem, der har symptomer på senfølger. Det vil vi blandt andet undersøge på det nye Senfølgercenter i Aarhus, så vi kan sætte tidligere ind mod senfølger. Med den nye viden kan vi lave retningslinjer for, hvordan vi skal behandle senfølger, fortalte Peer Michael Christiansen. Han viste eksempler på indholdet fra en ny brystkræftapp, der lanceres ved årsskiftet, og spurgte ind til publikums mening. Der var en bred enighed om, at appen virker nyttig og brugbar.

En fra publikum foreslog, at Senfølgercenteret kan inddrage de praktiserende læger i deres arbejde, så de praktiserende læger bliver bedre til at hjælpe senfølgerramte, og det forslag blev taget godt imod.

Det nye center for senfølger efter brystkræftbehandling ligger i Aarhus og har fået en driftsbevilling fra Kræftens Bekæmpelse på ti millioner kroner over de næste fem år.

Tekst og foto: Britt Nørbak