Senfølger efter brystkræft kan mindskes ved fysisk træning og fysioterapi

Styrketræning har god effekt på adskillige senfølger efter brystkræft. Det gælder fx tab af muskelmasse og muskelstyrke og den fysiske funktionsevne. Fysisk træning ser også ud til at aktivere en række kemiske mekanismer i kroppen, som kan dæmpe smerterne. Et forskerhold fra Aalborg Universitet skal undersøge, hvilken type styrketræning der bedst afhjælper de forskellige typer smerter og senfølger, som mange brystkræftpatienter oplever.

Op mod 60% af de kvinder, som overlever brystkræft og kommer igennem behandlingen, lever i årevis med smerter efter operationen. De oplever bl.a. smerter fra generende arvæv efter brystoperationen, nedsat bevægelighed i arm og skulder, hævelser og lymfødem. Gener, som kan opstå, selv 10-15 år efter behandlingen er afsluttet.

– Mange smerter og andre gener kan mindskes betydeligt ved fysisk træning og fysioterapi. Men indtil nu mangler vi konkret viden om, hvad der virker bedst. Med en problemstilling, som rammer og invaliderer så mange patienter, er det vigtigt, at vi får udviklet nye metoder indenfor rehabiliteringstræning, som vi kan dokumentere virker, siger professor Pascal Madeleine til cancer.dk. Han leder det forskningsprojekt ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet, der skal kortlægge, hvordan styrketræning kan hjælpe brystkræftpatienter, som døjer med stærke smerter i årene efter behandlingen.

Læs mere her.