Spændende foredrag om senfølger og kemohjerne

Fra venstre mod højre: Hasse Tønning og Dorthe Kahn fra Senfølgerforeningen, Lisbet Jensen fra DBO-kreds Vendsyssel og psykolog og ph.d. Ali Amidi.

DBO-kreds Vendsyssel, FOF Vendsyssel og Senfølgerforeningen havde i fællesskab fået en af landets førende forskere i kemohjerne til at holde foredrag på Hjørring Bibliotek.

Psykolog og ph.d. Ali Amidi fra Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi på Aarhus Universitetshospital, indledte med at fortælle, at der verden over forskes meget i de forskellige senfølger, som nogle patienter får efter kræftoperation og kræftbehandling. Derfor er det glædeligt, at Kræftens Bekæmpelse nu har fire centre, der forsker i og arbejder med senfølger.

Ali Amidi  fortalte, at lægevidenskaben har erkendt, at mange kræftpatienter ofte plages af forskellige problemer efter kræftbehandling. Ali Amidi forsker primært i koncentrations- og hukommelsesproblemer. De kan vise sig på mange måder, og den enkelte patient kan have flere problemstillinger at kæmpe med. Det kan fx være voldsom træthed, der ikke forsvinder ved hvile, kemohjerne, nedsat hukommelsesevne og koncentrationsevne, sønvbesvær som kan forekomme op til ni år efter endt behandling og smerter og føleforstyrrelser. Da forskere og læger skal dokumentere problemerne og må følge patienterne i en årrække tager det mange år, inden dokumentationerne bliver publiceret.

Ali Amidi fortalte desuden, at onkologerne tidligere antog, at medicinen ved kemobehandling ikke passerede hjernebarrieren. Nu viser det sig, at kemostofferne passerer ind i hjernen. Han påpegede også, at nu om dage har kemomedicinen knap så voldsomme bivirkninger som for år tilbage, og at medicinen i højere grad tilpasses den enkelte patient.

Hvis du lider af senfølger efter kræft, anbefaler Ali Amidi hjernegymnastik og megen fysisk aktivitet for at bedre livskvaliteten. Hjernegymnsatik kan være krydsord, sudoku og sprogundervisning. Du behøver ikke at investere i dyre computerprogrammer, der træner i bedre hukommelse. Af fysisk aktivitet nævnte han blandt andet havearbejde, at hugge brænde, gåture, pilates eller en sport, du synes om.  Du skal vælge de aktiviteter, der gør dig glad, for de kan efterhånden bedre livskvaliteten.

Du kan læse DBObladets artikel med Ali Amidi ved at klikke her.

Tekst og foto: Inge Marie Pedersen, DBO-kreds Vendsyssel