Elsebeth Egholm opfandt en ny hovedperson efter sit brystkræftforløb

For tre år siden fandt forfatter Elsebeth Egholm en knude i sit bryst, der viste sig at være brystkræft. Efter brystkræftoperationen skulle hun have kemoterapi. Imellem behandlingerne redigerede hun sin bog ‘Dødvægt’, den sidste i serien om journalisten Dicte Svendsen. Samtidig var Elsebeth Egholm i gang med at tænke på, at hun skulle opfinde en ny hovedperson til sin næste roman. Det fortalte hun, da hun onsdag d. 18. april holdt foredrag på Hjørring Bibliotek for DBO-kreds Vendsyssel og FOF.

– Jeg skulle først finde mig til rette efter kemoterapibehandlingerne. Jeg var ikke i god fysisk form efter behandlingerne, så jeg begyndte at løbe og gå længere ture med min hund. Efter min sygdom troede jeg, at jeg skulle skrive noget ‘klogt’, noget der pegede indad. Men det var lige omvendt. Jeg skulle skrive spænding med masser af fart over feltet, og derfor opfandt jeg karakteren Rina. Hun er læge om dagen og lever et dobbeltliv om natten, hvor hun klatrer på høje bygninger i Aarhus og laver street art. Jeg følte, at jeg fik energi af Rinas energi, og det var lige før, at jeg følte, at jeg var hende, sagde Elsebeth Egholm. Hovedpersonen Rina er inspireret af den kvindelige læge, der gav Elsebeth Egholm brystkræftdiagnosen, og lægen har hjulpet Elsebeth Egholm, da hun researchede til bogen.

Det var første gang, at Elsebeth Egholm holdt foredraget om, at hendes brystkræftforløb fik hende til at opfinde en ny hovedperson. Foredraget handlede mest om Elsebeth Egholms spændende arbejde som forfatter, men hun kom også ind på, hvorfor hun valgte at fortælle offentligheden om sit brystkræftforløb.

– Det ville komme frem alligevel, så jeg ville hellere selv få det sagt. Jeg ville også gerne vise, at man kan få det godt igen efter et brystkræftforløb, for det kan man. Jeg valgte at fortælle om min sygdom til Ugebladet Søndag, og det var et godt valg. Andre medier refererede typisk til artiklen i Ugebladet Søndag, når de skrev, at jeg havde fået brystkræft. (DBObladet fik sit eget interview med Elsebeth Egholm, der blev bragt i nr. 47 , red.).

Elsebeth Egholm fortalte også, at hun har det godt i dag, og at hun føler, at hun er kommet videre efter brystkræftforløbet.
Hendes bog ‘Jeg finder dig altid’ med hovedpersonen Rina har vundet Harald Mogensen-prisen, der gives til årets bedste danske spændingsroman. Prisen blev overrakt til den stolte forfatter på Krimimessen i Horsens i marts. Elsebeth Egholm skriver for tiden på bog nr. 2 om Rina, og hun er med egne ord kommet langt.

Tekst og foto: Britt Nørbak