Det er guld værd, når et foredrag giver vigtig ny viden

Nogle gange er en foredragsholder og et publikum et helt perfekt match. Sådan var det, da Tine Engberg Damsgaard besøgte Hejmdal, Kræftpatienternes Hus i Aarhus, og holdt foredrag for DBO-kreds Aarhus og Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Aarhus. Omdrejningspunktet for det spændende foredrag var nyt om brystrekonstruktioner og det kommende senfølgercenter i Aarhus.

Tine Engberg Damsgaard er forskningsansvarlig overlæge og klinisk lektor ved Plastikkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Hun har som den eneste i Danmark en specialuddannelse i avancerede former for brystrekonstruktion. Uddannelsen har bragt hende vidt omkring i Europa hos de dygtigste plastikkirurger. Hun har blandt andet været i Milano, Paris, Barcelona, Bruxelles og London og fået vigtig ny viden om brystrekonstruktioner. En viden som hun med stor engagement videreformidlede til publikum, og som hun og hendes kolleger kæmper for at få indført på Aarhus Universitetshospital.

I løbet af foredraget kom hun blandt andet ind på, at hun i Barcelona lærte om den såkaldte TBAR rekonstruktion, hvor man samtidig med en brystrekonstruktion flytter en lille gruppe af lymfeknuder fra lysken op til armen for at erstatte en lymfødempatients ødelagte lymfeknuder efter en brystkræftoperation. Den teknik skal der laves studier på hos Aarhus Universitetshospital.

Tine Engberg Damsgaard fortalte også om de forskellige typer af brystrekonstruktion, man allerede tilbyder på Aarhus Universitetshospital. Ifølge hende er der sket et paradigmeskifte inden for brystrekonstruktion. For år tilbage kunne kirurgerne tilbyde, at patienten efter en rekonstruktion ville komme til at se pæn ud iført BH. I dag vil kirurgerne gerne tilbyde patienten, at hun ser pæn ud uden BH. Det vakte begejstring, da Tine Engberg Damsgaard sagde, at der i dag ikke er nogen aldersbegrænsning på rekonstruktioner, og at der i London er blevet lavet en rekonstruktion på en sund og rask 92-årig kvinde, hvor alt gik godt.

Det nye senfølgercenter, der skal forebygge og undersøge senfølger efter brystkræft, skal ligge i Aarhus, og Tine Engberg Damsgaard bliver tilknyttet centret. Hun fortalte, at senfølgercenteret har fokus på hele ni vigtige aspekter, og det er:
Følgesygdomme efter brystkræft, arm- og skulderproblemer, følger efter strålebehandling, kroniske smerter, kognitive forstyrrelser som ‘kemohjerne’, søvnforstyrrelser, rekonstruktioner, depression og angst for tilbagefald.

Det næste nummer af DBObladet bringer en længere omtale af foredraget med Tine Engberg Damsgaard.

Tekst og foto: Britt Nørbak