At overleve kræft og finde nyt fodfæste

Lotte Seheim (tv) og Jeanette Bresson Knox Ladegaard (th)

Det var overskriften hos DBO-kreds Roskilde den 5. februar. Lotte Seheim, tidligere brystkræftpatient, og filosof Jeanette Bresson Knox Ladegaard fortalte om en samtalegruppe, som Lotte Seheim deltog i under Jeanettes ledelse.

Lotte Seheims baggrund for at søge gruppen var, at hun efter brystkræftbehandlingen følte sig på gyngende grund. Hendes liv var blevet fundamentalt ændret, måske ikke set udefra, men som én, der var vant til at have kontrol over alt, havde hun nu erfaret en ny virkelighed.

Jeanette Bresson Knox Ladegaards arbejde med gruppen af kræftoverlevere bestod i at stille anderledes spørgsmål, ‘som var balsam for sjælen’, som Lotte Seheim udtrykte det. Ifølge hende handler det hverken om at føle eller om at citere gamle vismænd. Det handler om at finde visdom fra eget liv, grave det op, og se på det sammen og fra mange forskellige vinkler.

– Det er vigtigt, at vi erkender, at der ikke findes færdige svar til den enkeltes spørgsmål: Hvad er meningen med livet? Det er livskunst at undersøge spørgsmålet og tænke nyt om det. Det er som at være i et legende rum, sagde Jeanette Bresson Knox Ladegaard.

Deltagerne i Roskilde gik hjem efter en god aften, hvor det blev diskuteret, hvordan vi kan få flere af disse grupper, hvor vi kan få belyst livet, ikke som patienter, men som mennesker der gerne vil være livskunstnere.

Tekst og foto: Hanne Hummelshøj, DBO-kreds Aarhus