Godt foredrag om kræft og knogleskørhed

Afdelingslæge Tanja Sikjær.

Knap 70 mennesker var mødt op til DBO-kreds Aarhus’ arrangement d. 22. august om kræft og knogleskørhed. Aftenen blev holdt i samarbejde med Prostatakræftforeningen PROPA i Østjylland og Osteoporoseforeningen i Aarhus.

Publikum lyttede meget opmærksomt under det spændende foredrag.

Afdelingslæge Tanja Sikjær fra Aarhus Osteoporoseklinik lagde ud med en grundig gennemgang af knoglernes opbygning og det faktum, at knoglerne hele tiden bliver nedbrudt, samtidig med at de genopbygges. Det er kroppens metode til at reparere de skader, der løbende kommer i knoglerne, mens de bruges.

Tanja Sikjær bemærkede flere gange, at motion er med til at give gode stræk i knoglerne, der så sætter gang i gendannelsen. Væsentligt for knoglerne er, at motionen bør være vægtbærende.

Efter en god forklaring af DXA-måletallene lavede Tanja Sikjær også en gennemgang af osteoporosens risikofaktorer og den indsats, hospitalerne tilbyder. Jo før, der startes behandlingen, des bedre. Der blev også lagt vægt på nødvendigheden af både kalk og D-vitamin.

Mod aftenens slutning forklarede Tanja Sikjær, hvordan de forskellige behandlinger påvirker knoglerne, og hvad der benyttes for at modvirke effekten.

Se omtaler af DBO-kreds Aarhus’ kommende arrangementer her.

 

Tekst: Karin Abrahamsen, DBO-kreds Aarhus
Foto: Esther Grau Andersen, DBO-kreds Aarhus