Sådan tackler vi vores senfølger og udfordringer

DBO-kreds Hovedstaden har afholdt to meget relevante workshops om egenomsorg. Første gang i november 2016 og anden gang i maj 2017.

Da kredsen mødtes i maj, begyndte aftenen med et foredrag om antiøstrogenbehandling v/Helle Wöldike, molekylærbiolog, cand. scient og brystopereret. Hun fortalte om sine egne erfaringer med Letrozol og de efterfølgende bivirkninger.

Flere af deltagerne supplerede, at de også oplever bivirkninger, som, de mener, er følger af antiøstrogenbehandling uanset præparat. Et par af deltagerne sporede ingen bivirkninger ved behandlingen. Der var diskussion om eget ansvar for mindre indtag end den foreskrevne, og der blev efterspurgt et samarbejde med DBCG om studier af mindre doser af antihormoner. Indtil videre er der ikke kendskab til sådanne studier.

Efter en kort pause fortsatte de fremmødte med en workshop om egenomsorg. Alle de medvirkende deltog aktivt i gruppearbejde ud fra spørgsmålene: ‘Hvad er dine udfordringer, bivirkninger og senfølger?’ og: ‘Hvad lindrer dine senfølger, og hvordan tackler du dem?’

Efterfølgende er gruppernes bidrag blevet skrevet på plancher, og som en flot gestus vil de gerne dele, hvad der hjælper på deres senfølger og udfordringer efter brystkræft.

Du kan se en oversigt over deltagernes bivirkninger og senfølger, og hvad der lindrer de forskellige udfordringer ved at klikke her.

 

Tekst: Marianne Johansson, DBO-kreds Hovedstaden
Foto: Lene Knudsen, DBO-kreds Hovedstaden