Hvordan lever vi bedst med senfølger?

– Jeg svarer på ALT, lovede Josina Bergsøe, da hun onsdag d. 1. marts holdt senfølgerforedrag for DBO-kreds Vendsyssel og FOF Vendsyssel og en fyldt sal med 100 publikummer, der fik gode råd til, hvordan man kan tackle et liv med senfølger efter kræft.

Josina Bergsøe lagde ud med at fortælle, at hun fik konstateret brystkræft i 2010. Hun fik fjernet et bryst og fik kemobehandlinger og kom efterfølgende i forebyggende Tamoxifenbehandling. Hun var på ingen måde forberedt på de senfølger, hun blev ramt af, og hun fandt hverken forståelse i sundhedsvæsenet eller oplysninger om senfølger på nettet eller i litteraturen.

Derfor gik hun i gang med at undersøge, om hun selv kunne gøre noget for at mindske sine senfølger, der blandt andet er muskel- og ledsmerter, tørre slimhinder i øjne, mund og skede, søvnbesvær, koncentrationsbesvær, træthed og grådlabilitet.

Josina Bergsøe forklarede, at selv om hun overhovedet ikke bryder sig om at dyrke motion, så hjælper en times daglig motion både på hendes søvnproblemer og muskel- og ledsmerter. Hun benytter forskellige medikamenter mod tørre slimhiner, og hun har fået psykologhjælp til at bearbejde sin frygt for tilbagefald. Hun har også deltaget i et hjernetræningsforsøg for at forbedre sin kemohjerne. Alle hendes tiltag har mindsket hendes senfølger, selv om hun stadig er frustreret over, at hendes liv ikke er, som før hun fik kræftdiagnosen.

En vigtig pointe i Josina Bergsøe foredrag er, at du som senfølgerramt selv skal gøre noget. Du skal være aktør i dit eget liv, og du kan ikke vente på, at din læge, onkolog eller pårørende reagerer. For ingen kan se på dig, at du har senfølger.

– Begynd med én senfølge ad gangen. Du behøver ikke at melde dig ind i et motionscenter. Gå en lang tur, sjip i ti minutter eller dans hjemme i stuen. Hvis det er angsten for tilbagefald, der fylder mest i dit liv, så søg professionel hjælp til at få bearbejdet angsten. Og klap dig selv på skulderen, når du har gjort noget godt for dig selv i dit tempo, understregede Josina Bergsøe, der derefter besvarede spørgsmål fra salen og senere signerede sin bog ‘Senfølger efter kræft – sådan kommer du videre’.

Josina Bersøe holder foredrag på Frederikshavn Bibliotek tirsdag d. 7. marts. Læs mere her

DBO-kreds Vendsyssels næste arrangementer annonceres her