Kræftpatienter kan have høj livskvalitet

bobby-zachariae-webDBO-kreds Vendsyssel tilbyder med jævne mellemrum foredrag med store navne. Det kan lade sig at gøre, fordi kredsen har et godt samarbejde med FOF. Samarbejdet mundede i sidste uge ud i et foredrag med professor Bobby Zachariae, der leder Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi på Aarhus Universitetshospital, hvor der forskes i psykologiske og sociale aspekter ved kræftsygdomme og kræftbehandling. Onsdag d. 5. oktober gæstede han Hjørring Bibliotek med sit foredrag ‘Kræft, stress og trivsel’, og cirka 150 mennesker var mødt op for at få ny viden med hjem.

Professor Bobby Zachariae forklarede blandt andet, at sundhed er mere end fravær af sygdom. Sundhed er en tilstand af fysisk, psykisk, social og eksistentiel trivsel, og de fire områder påvirker hinanden. Kræftsygdom og -behandling udfordrer vores livskvalitet. Det kan give problemer i familien og i parforholdet, og man kan opleve bekymringer og smerter og føle sig usikker på fremtiden. Men undersøgelser har vist, at mennesker kan have positive og negative følelser på samme tid, og derfor kan kræftpatienters livskvalitet være højere end raske menneskers, hvis kræftpatienterne har et godt socialt netværk under sygdom og behandling, og hvis de raske mennesker fx ikke har et godt socialt netværk og ikke kan se en mening med livet. Han tilføjede, at flere undersøgelser har vist, at det ikke behøver at være så kompliceret at påvirke vores eget velbefindende på en positiv måde og dermed bevare eller få livsgnisten tilbage i forbindelse med kræft.

Læs om DBO-kreds Vendsyssels kommende arrangementer her.