Genoptræning gør en forskel

13 webGenoptræning efter en brystkræftoperation kan forebygge gener, optimere bevægeligheden og være en mulighed for at møde ligesindede. Det oplever man blandt andet i Faaborg-Midtfyn Kommune.

– Vi kan skræddersy træningen til hver enkelt. Hvis man fx kaster op efter kemo, behøver man ikke være nervøs for, at man går glip af halvdelen af genoptræningen. Så kommer man bare, når man igen føler sig klar til det og genoptager træningen, så godt man kan, forklarer fysioterapeut Bodil Haugaard.

4 webHun varetager genoptræningen sammen med Maria Christensen. De tager typisk kontakt til en brystopereret kvinde inden for fem hverdage efter operationen, og inden for ti dage har de lavet en aftale om en individuel undersøgelse.

Selv om nogle kvinder ikke umiddelbart føler, at de har behov for eller lyst til genoptræning, vælger de fleste alligevel at møde op til en individuel undersøgelse og samtale. Når først de er mødt op, vælger næsten alle at sige ja til at deltage i holdtræning.

– Vi laver et mål for hver kvinde ud fra hendes ønsker og behov. Genoptræningsforløbet afsluttes først, når målet er nået. Vi har typisk kvinderne på holdet mellem to og seks måneder, og vi tilgodeser hver enkelt kvinde i forløbet, alt efter om hun er på holdet før, under eller efter kemo og stråler, fortæller fysioterapeut Bodil Haugaard.

22 web
Fysioterapeuterne Maria Christensen (tv) og Bodil Haugaard

Forskellige øvelser og gode samtaler
Fysioterapeuterne bruger Kirsten Tørsleffs øvelser som grundprincip i genoptræningen, og de laver aldrig de samme øvelser med holdet. Nogle gange kaster de med små bolde, andre gange bruges træningselastikker, og store træningsbolde er også med i træningen. Som fast element i træningen er der fokus på at få pulsen op, og der kan anvendes træningsmaskiner.

Udover at instruere hver enkelt deltager i øvelserne taler fysioterapeuterne også samlet med deltagerne om forskellige relevante emner, typisk siddende på en bold efter opvarmningen.

– Vi taler blandt andet om lymfødem, venepumpe, og bivirkninger ved kemo som fx træthed, hukommelsesbesvær og nedsat koncentration. Vi taler om faktuelle ting, der er relevante for alle, og vi oplever, at kvinderne er meget rummelige og åbne og gode til at støtte og supplere hinanden, siger fysioterapeut Maria Christensen. Bodil Haugaard tilføjer, at kvinderne på holdet hurtigt finder en samklang, fordi de er i samme båd.
– Det er dejligt at se, hvordan kvinderne på holdet netværker uanset alder og finder glæde i at bruge deres krop igen. Når de føler sig klar til at afslutte genoptræningen, har de som oftest fundet en motionsform, som de vil dyrke fremover for på den måde at holde kroppen ved lige.

Artiklen blev bragt i sin fulde længde i dbobladet nr. 42.