Udsolgt foredrag om kræft og knogleskørhed

DXA scanningDBO var repræsenteret af DBO-kreds Vendsyssel, da fire patientforeninger og FOF d. 30. oktober stod bag et spændende foredrag om kræft og knogleskørhed.

Knogleekspert, overlæge og professor Peter Vestergaard og urolog, overlæge og lektor Niels Chr. Langkilde fra Aalborg Universitetshospital fortalte om årsagerne til, at afkalkning af knoglerne desværre er en hyppig bivirkning ved behandling af brystkræft og prostatakræft.

Efter operation behandles disse patienter hyppigt med et antihormon, fordi visse hormoner i kroppen ellers kan få kræften til at udvikle sig igen. Men antihormoner øger risikoen for knogleskørhed. Dermed følger øget risiko for knoglebrud og sammenfald af knoglerne i rygsøjlen.

Derfor er det vigtigt, at patienter i antihormonbehandling får foretaget en DXA-scanning, der måler tætheden i knoglevævet. Hvis tætheden er meget lav, taler man om osteoporose (knogleskørhed), som kan behandles med bisfosfonater. Hvis tætheden er knap så lav, taler man om osteopeni (let afkalkning af knoglerne), der behandles med en kombinationen af kalk og D-vitamin.

Risikoen for at få knogleskørhed rammer ikke kun kræftpatienter, men er en del af den normale aldringsproces. Heldigvis kan man selv gøre noget for at forebygge knogleskørhed ved at være fysisk aktiv, lade være med at ryge, begrænse sit alkoholforbrug og sørge for at holde vægten. Endelig skal man sørge for en sund kost evt. suppleret med 800 mg kalk og 38 mg D-vitamin om dagen.

Der var ikke én ledig plads til foredraget, og derfor vil FOF, der stod for arrangementet, forsøge at få det gentaget i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, DBO, Osteoporoseforeningen og PROPA.

Referatet er skrevet af Anna Sick fra DBO-kreds Vendsyssel.