Akupunktur har effekt på hedeture

AkupunkturI 2007 havde Hedda Binderup og overlæge Susanne Bokmand, Brystkirurgisk afd. F, Herlev Hospital en lille notits i dbobladet med beskrivelse af et pilotprojekt på Mammacentret på Vejle Sygehus om resultaterne af akupunktur mod hedeture hos brystopererede.

Susanne Bokmand annoncerede, at hun ville gå i gang med et større videnskabeligt projekt; et såkaldt randomiseret, prospektivt dobbeltblindet studie for at bevise, om akupunktur virkelig har en effekt på hedeture og nattesøvnen hos brystopererede.
Dette studie er nu afsluttet med et positivt resultat.

Positiv effekt på hedeture
– Selve projektet foregik på Mammacentret på Vejle Sygehus, hvor 94 kvinder blev delt i tre grupper efter lodtrækning. 31 kvinder fik herefter korrekt akupunktur, 29 fik snyde (sham) akupunktur, og 34 fik ingen form for behandling. Der blev givet akupunktur en gang om ugen i fem uger. De korrekte punkter er Hc6, Ki3, Sp6 og Lr3.

Alle kvinderne skulle en gang om ugen angive, hvor svære generne var på en skala fra 0-10, samt om nattesøvnen var påvirket. Resultaterne viste, at kvinderne, der havde fået korrekt akupunktur, allerede efter to behandlinger havde signifikant effekt, som varede i hvert fald i tre måneder. Dette gjaldt både på generne og på nattesøvnen. I forbindelse med akupunkturen måltes det kvindelige kønshormon østrogen. Hormonet må ikke stige under akupunkturen, og det gjorde det heller ikke, fortæller overlæge Susanne Bokmand.

Herlev Hospital tilbyder akupunktur
På brystkirurgisk afdeling på Herlev Hospital, hvor Susanne Bokmand nu er ansat, tilbydes akupunktur med ovennævnte punkter til de kvinder, som ønsker det. Dog gives akupunkturen to gange om ugen de første to uger og derefter en gang om ugen, dvs. i tre uger (fem behandlinger) i alt.

– Jeg vil gerne rette en varm tak til alle de brystopererede kvinder, som har ”lagt krop” til projektet og det fine resultat, siger overlæge Susanne Bokmand.