Kost og appetit

Af diætist Lisa Bolting

Kost spiller en stor rolle for mange brystkræftpatienter. Enten fordi de øger vægten under behandlingen, eller fordi de lider af træthed eller kvalme og derfor ikke har lyst og overskud til at spise.

Mens du er i behandling
Som brystkræftpatient bør du generelt følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og spise sundt og varieret, hvis du har appetit og ikke har tabt dig.

Forsøg at holde din vægt, men undlad at gå på diæt. Med en sund kost og daglig motion giver du dig selv de bedste muligheder for hurtigt at komme til hægterne igen. Spis mange grøntsager og kost med fibre i såsom gulerødder, broccoli og groft brød.

Derudover kan det anbefales at spise mere protein i form af lyst, magert kød såsom kylling, fisk og også gerne vildt. Minimer gerne indtaget af rødt kød med mere fedt fra okse, lam, svin og kalv.

Nogle brystkræftpatienter benytter også kosttilskud. Generelt bør man ikke tage kosttilskud uden at tale med sin læge, og det er vigtigt at understrege, at det ikke er bevist, at det har en effekt. Tværtimod kan nogle tilskud modvirke den øvrige behandling, du får, og derfor er det vigtigt, at du fortæller din læge, hvis du tager kosttilskud af nogen art. På den måde kan lægen rådgive og behandle dig bedst muligt. En almindelig vitaminpille kan du tage uden problemer.

Efter endt behandling 
Efter endt behandling er det vigtigt, at du stadig spiser sundt og får al den næring, din krop har brug for. Hvis du ikke har tabt dig og har din almindelige appetit, er det vigtigt, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og passer på med at spise for meget og alt for ensidigt.

Overvægt forøger risikoen for brystkræft og andre kræftformer. Undgå for megen hyggespisning men forkæl i stedet dig selv med fx løb, cykling eller styrketræning, lange gåture, sund mad og frugt, og træning.

Du kan læse mere om kost til kræftpatienter her.