Gentest afslører, om brystkræftpatienter har brug for supplerende behandling

Ny gentest kan udvælge de brystkræftpatienter, der vil få gavn af en forbyggende kemobehandling, og på den måde kan man undgå overbehandlling og bivirkninger. Det skriver Propatienter.

Hvis der er risiko for, at kræften har bredt sig, tilbydes supplerende behandling (adjuverende behandling, red.) ofte efter en operation mod kræft, men når det gælder brystkræft, er man gået skridtet videre. Her kan en gentest udvælge de patienter, der vil få gavn af en adjuverende kemo-behandling.

Siden 2018 er kvinder, som er blevet opereret for brystkræft og umiddelbart vurderes til at befinde sig i risikogruppe 2, blev tilbudt den prognostiske gentest Pam50-test, og den kan afsløre, om kvinderne har brug for forbyggende behandling. På landsplan befinder omkring 300 brystkræftpatienter sig i risikogruppe 2, mens 180 har en genprofil, der betyder, at de helt kan undvære kemoterapi.

– For netop de kvinder, som ikke har brug for behandlingen, betyder det, at de slipper for et 18 ugers langt behandlingsforløb med kemoterapi og de bivirkninger, der følger med den behandling, ligesom de også kan undgå senfølger, siger afdelingslæge på Herlev Hospitals onkologiske afdeling, Louise Wichmann Matthiessen til Propatienter:

– Udover at skåne patienterne for unødige bivirkninger og senfølger, vil det naturligvis også have betydning for sundhedsøkonomien, fordi man ved udelukkende at behandle de patienter, som er i høj risiko for et tilbagefald, kan spare dyre og unødvendige behandlinger væk.

Læs hele artiklen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *