Brystkræftpatienter fra Region Sjælland venter for længe på operation

Cancer.dk skriver, at langt de fleste brystkræftpatienter fra Region Sjælland har ventet for længe på at blive opereret for deres sygdom. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Tallene omhandler tredje kvartal i år. Her blev 78% af brystkræftforløbene i Region Sjællands ikke gennemført til tiden. Ifølge Region Sjælland har 111 kvinder måtte vente for længe.

– Region Sjælland har ikke levet op til sit ansvar. Det er mange kræftramte kvinder, der er blevet svigtet, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Region Sjælland har undskyldt over for de kvinder, der ikke er blevet opereret inden for den tidsfrist, som regionerne selv har forpligtet sig til at følge. Hovedårsagen er ifølge regionen manglen på brystkirurger.

–  Jeg har en forventning om, at regionen tager individuel kontakt til de berørte, og at man sikrer, at alle brystkræftpatienter føler sig trygge og velinformerede. Jeg håber også, man lærer af fejlen, så der ikke opstår en lignende situation i fremtiden. Vi vil nøje følge udviklingen, siger Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Region Sjælland er manglen på de rette speciallæger ikke den eneste årsag til, at man er havnet i denne situation. Eksempelvis skulle nogle af kvinderne først igennem andre undersøgelser. 78 af kræftforløbene blev ifølge regionen ikke opereret pga. mangel på kapacitet.

Samlet set har regionen taget et dramatisk dyk i forhold til at overholde tiden for brystkræftoperationer. I 2. kvartal i år blev 69% opereret til tiden, men i 3. kvartal er tallet helt nede på 22%.