Graviditetsuge 34 reducerer risikoen for brystkræft

Et nyt stort studie fra Statens Serum Institut viser, at for hvert barn en kvinde får, inden hun fylder 28 år, falder hendes risiko for at få brystkræft senere i livet med cirka 8%. De børn, kvinden får, efter 28 års alderen, bidrager ikke meget til en yderligere beskyttelse. Det er i sig selv interessant, at alderen spiller en rolle, men formålet med studiet var først og fremmest at få svar på, hvad det er ved graviditeten, der giver den livslange beskyttelse mod brystkræft.

Forskerne fandt, at kvinder, der fødte inden for de første 33 uger af graviditeten, ikke opnåede en beskyttende effekt. Men varede graviditeten 34 uger eller længere, fik kvinderne en reduktion i livslang brystkræftrisiko.

– Det er et meget vigtigt fund, at vi nu ved, at beskyttelsen indtræder på et helt bestemt tidspunkt i graviditeten, og ikke er noget, der bygges op henover en graviditet. På den måde ved forskerne præcis, hvor de skal lede efter den beskyttende faktor. Det giver os en reel mulighed for at afdække mekanismen og forstå, hvordan beskyttelsen opnås, siger professor Mads Melbye fra Statens Serum Institut, der står i spidsen for projektet.

– Helt overordnet er det at få et barn i 20’erne den stærkest reducerende faktor i forhold til brystkræft, som vi kender til. Vi har nu vist, at den beskyttende effekt sker præcis i uge 34. Op til denne uge i graviditeten er der således ingen effekt i forhold til brystkræft. Derfor er et godt bud, at det har noget at gøre med de signaler, som graviditeten giver brystet på netop dette tidspunkt for at få det til at modnes til at producere mælk, siger Mads Melbye, der mener, at det nye studie kan få stor betydning for kampen mod brystkræft.