DBO kæmper for patientrettighederne

DBO har dags dato udsendt følgende pressemeddelelse til de landsdækkende medier.

Randi Krogsgaard

Da Højesteret tirsdag den 28. august 2018 afviste, at en kvinde, der blev screenet for sent for brystkræft og senere fik konstateret sygdommen, havde krav på erstatning, fordi Region Hovedstaden henviste til ressourcemangel, var det ikke kun kvinden og hendes advokat Søren Kroer, der blev skuffede over dommen. Det gjorde patientforeningen Dansk Brystkræft Organisation (DBO) også, for den har været medvirkende til, at retssagen blev en realitet.

DBO har i flere år samarbejdet med advokat Søren Kroer og henviste tilbage i 2015 den brystkræftramte kvinde til ham.

– Vores samarbejde med Søren Kroer betyder, at vores medlemmer kan få en gennemgang og vurdering af deres potentielle erstatningssager af en erfaren advokat, der fører sager i Højesteret. Det er vi som frivillig forening enormt taknemmelig for, siger Randi Krogsgaard, der er tidligere formand i DBO og selv har haft brystkræft. Hun understreger, at det skal tages meget alvorligt, når behandlingsgarantier og screeningstilbud ikke overholdes.

– Da jeg fik konstateret brystkræft, aftalte jeg operation med én kirurg, men da hun skulle på ferie i tre uger, fik jeg oplyst, at det ville være på eget ansvar, hvis jeg ventede med operation, til hun kom tilbage. Jeg blev derfor opereret af en af hendes kolleger. Samme fremgangsmåde bør gælde den anden vej. Når Folketinget laver en Kræftplan og lovmæssigt vedtager, at den skal følges, skal både patienter og regioner overholde reglerne. Sagen om forsinket mammografi på grund af ressourcemangel er et fælles problem og så principiel en sag, at Dansk Brystkræft Organisation valgte at sætte fokus på den og gå i brechen for kvinden.

Advokat Søren Kroer

Advokat Søren Kroer sætter stor pris på at arbejde sammen med de frivillige kræfter i Dansk Brystkræft Organisation.
– Det var stærkt, at Dansk Brystkræft Organisation tog stilling til, at der var grund til at kritisere den brystkræftramte kvindes sagsforløb. DBO har i den grad markeret, at nogle sager vedrører os alle, og de bakker deres medlemmer op og kæmper for patientrettighederne.

Selv om vi desværre ikke vandt sagen i Højesteret, har vi i fællesskab sat fokus på, at det ikke kan være rigtigt, at argumentet om mangel på ressourcer kan gøre regionen ansvarsfri, når politikerne har sat penge af til formålet. At få sagen i Højesteret har medført, at politikerne er kommet på banen og forhåbentlig gør noget ved denne alvorlige problemstilling, som forsinket mammografiscreening er, udtaler advokat Søren Kroer.