Mange brystkræftpatienter kan undgå kemoterapi

En ny amerikansk undersøgelse med flere end 10.000 brystkræftpatienter viser, at over halvdelen af brystkræftpatienterne med den mest almindelige type brystkræft kan undvære efterbehandling med kemoterapi. Det skriver cancer.dk. De nye resultater stammer fra et fase-3 forsøg i det store amerikanske TAILORx-studie. Fase-3 forsøg har netop fokus på at undersøge, om den nye behandling er bedre, mere effektiv eller mere skånsom end den behandling, man allerede bruger i dag

I Danmark har brystkræftlægerne i Dansk Bryst Cancer Gruppe (DBCG) dog længe været på forkant i forhold til efterbehandling af brystkræft. De har allerede taget højde for, at over halvdelen af patienter med diagnosen østrogenreceptor-positiv, HER2-negativ, axillær lymfeknude-negativ brystkræft i tidligt stadie kan undvære efterbehandling med kemoterapi.Omkring halvdelen af alle brystkræftpatienter har netop den type brystkræft.

– Men det er vigtigt at få bekræftet, at vi er inde på det rigtige spor, når det gælder efterbehandling af brystkræft, siger cheflæge Niels Kroman fra Kræftens Bekæmpelse. Han er netop vendt hjem fra den amerikanske kræftkonference ASCO, hvor den nye undersøgelse blev fremlagt.

– I dag har vi flere måleværktøjer, som hjælper os til præcist at udpege, hvilke brystkræftpatienter som kan slippe for kemoterapi og nøjes med antihormonel behandling, uden at vi sætter sikkerheden over styr. Dermed kan vi skåne disse patienter for ubehag og bivirkninger som f.eks. kvalme, træthed og tab af håret – bivirkninger, som ofte følger med kemoterapi, siger cheflæge Niels Kroman.