For første gang: Kvinde kureret for brystkræft ved hjælp af immunterapi

Inge Marie Svane

For første gang nogensinde er det lykkedes forskere i USA at kurere en kvinde for brystkræft ved hjælp af immunterapi.

Ifølge Videnskab.dk havde kvinden inden eksperimentet fået en række standardbehandlinger, heriblandt kemoterapi, til at bekæmpe den brystkræft, der havde spredt sig fra brystet og ud i kroppen, men standardbehandlingerne virkede ikke, og udsigten til, at kvinden ville overleve, var dårlig.

Forskerne bag eksperimentet lykkedes med at bruge kvindens eget immunforsvar, såkaldt immunterapi, til at bekæmpe kræften. 22 måneder efter den første behandling blev hun erklæret helt uden sygdomstegn. Det viser en ny forskningsartikel udgivet i tidsskriftet Nature Medicine.

– Det er et stort gennembrud, at man overhovedet er lykkedes med at få effekt på brystkræft med immunterapi. Og så er det endda med en overordentlig stor effekt, siger Inge Marie Svane, leder af Center for Cancer Immunterapi-CCIT og overlæge på Kræftafdelingen på Herlev Hospital til Videnskab.dk. Hun har ikke selv bidraget til undersøgelsen, men hun behandler modermærkekræftpatienter med immunterapi og modtog i 2017 Kræftens Bekæmpelses Hæderpris for sit arbejde.

– Jeg tror, at de har fået hul på noget helt nyt i behandling af brystkræft, hvor man ellers ikke har kunnet bruge den klassiske immunterapi. Det skal selvfølgelig efterprøves på mange flere brystkræftpatienter i et større, klinisk studie. Det vil tage et godt stykke tid for at bekræfte virkningen, når behandlingen er så kompleks, som den er her, siger Inge Marie Svane.

Læs hele artiklen på videnskab.dk her.

Foto: Herlev Hospital