Nytter alternativ behandling?

Tirsdag d. 10. april havde DBO-kreds Aarhus og Prostatakræftforeningen PROPA i Østjylland en spændende aften med fokus på alternativ behandling og kræft. Lederen af ICAK (InformationsCenter for Alternativ Kræftbehandling), sygeplejerske og journalist Berit Wheler, fortalte meget medlevende om alternativ/komplementær kræftbehandling.

ICAK hjælper kræftramte fra hele landet og skal ses som en bro mellem det alternative og det konventionelle sundhedssystem. Når man er syg, mener nogle, at hospitalets behandlinger er den eneste vej mod at blive rask. Andre søger alternative/komplementære muligheder i kampen mod en sygdom. ICAK’s rolle er at rådgive, informere og inspirere kræftramte og snakke med kræftramte om alternative behandlingsmuligheder. Det er et stort problem for mange, at det etablerede, konventionelle system mangler åbenhed over for alternativ/komplementær behandling.

Berit Wheler fortalte også om vigtigheden af det endocannabinoide system. Det handler om vores ligevægt mellem alle vores celler. Det endocannabinoide system påvirkes negativt, når man bliver stresset, spiser forkert og lever forkert, mens komplementær og alternativ medicin kan påvirke det endocannaboniode system positivt vha. kosttilskud, massage, akupunktur og cannabis. ICAK tror på, det kan svare sig at gøre noget selv. Det er fint at kende sandheden som kræftpatient, men der skal også være plads til håb. Der er et liv før døden, så man skal huske at leve. Livskvalitet er meget vigtig.

Talen faldt også på cannabis, der kan fås lovligt på recept. Det er ikke videnskabeligt bevist, at cannabis dræber kræftceller, men det kan øge appetitten og hjælpe mod kvalme. ICAK hører om folk, der føler sig hjulpet af medicinsk cannabis. Der er ikke evidens for, at det virker, men der er pile, der peger i retning af, at det hjælper. Ikke al medicin virker ens på alle. Ikke to kræftforløb er ens – hverken i den konventionelle verden eller i den alternative verden.

Berit Wheler sagde, at ingen kan love, at man bliver rask – hverken lægen eller den alternative behandler. Hun understregede, at man skal leve sit liv, så det også er sjovt og være glad for det, man gør.

Tekst: Karin Abrahamsen, DBO-kreds Aarhus
Foto: Esther Grau Andersen, DBO-kreds Aarhus