Lærerig aften om lymfødem

Mandag den 5. februar havde DBO-kreds Aarhus besøg af Kirsten Hedeager, som er fysioterapeut og lymfødemekspert. Hun lagde ud med at fortælle historien bag opdagelsen af lymfødem. Dernæst fortalte hun om nogle af de hyppigste grunde til, at man kan udvikle lymfødem såsom fjernelse af lymfeknuderne og strålebehandling. Man behøver dog ikke at have været i kræftbehandling for at udvikle lymfødem.

Den normale krop er i stand til at transportere rigtig meget. Når vi løber en tur, eller på anden vis bruger musklerne og laver noget, der kræver mange næringsstoffer, så produceres der mere væske, der skal transporteres væk via lymfesystemet. Problemet kan være, at lymfesystemet ikke kan transportere alt væk.

Kirsten Hedeager fortalte, at man kan gøre flere ting for at mindske risikoen for at få lymfødem. Man skal undgå infektion i den opererede arm, så man ikke udvikler rosen. Man skal blandt andet undgå myggestik, bakterier og blodforgiftning, og have en god hygiejne og være forsigtig under havearbejde . Behandlingen for lymfødem er lymfedrænage, kompression, hudpleje og øvelser/træning.

Sahva var også til stede under aftenens arrangement. Det var muligt at få en snak med pigerne fra Sahva, der viste justerbart kompressionsbandage, natbandage og andre relevante produkter.

Tekst: Karin Abrahamsen, DBO-kreds Aarhus
Foto: Esther Grau Andersen, DBO-kreds Aarhus